Jalkajousiryöstäjälle vankeustuomio

Vaajakosken jalkajousiryöstäjä on saanut vankeustuomion törkeästä ryöstöstä. 35-vuotias ryöstäjä tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa kahden vuoden ja 6 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Kotimaa
Vaajakosken ryöstäjä pankin valvontakamerassa.
Keski-Suomen poliisilaitos

Naiseksi pukeutunut mies ryösti Osuuspankin Vaajakosken konttorin 9, helmikuuta jalkajousella uhaten. Hän sai saaliikseen noin 4 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan tekijä syyllistyi törkeään ryöstöön. Vankeustuomion pituus on kaksi vuotta ja kuusi kuukautta. Lisäksi ryöstäjä tuomittiin maksamaan korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja sekä pankille että sen työntekijälle. Ryöstössä käytetty jalkajousi tuomittiin valtiolle menetetyksi.

Tekijä on ollut vangittuna oikeudenkäynnin ajan. Hänet passitetaan suorittamaan vankeusrangaistustaan Kuopion vankilaan.

Ryöstäjää etsittiin kymmenien poliisien voimin

Oikeudessa kuullun teonkuvauksen mukaan tekijä meni sisään pankkiin ryöstötarkoituksessa. Hän uhkasi pankissa työskennellyttä virkailijaa viritetyllä jalkajousella ja pakotti tämän luovuttamaan kassassa olleet rahat itselleen. Ryöstösaalis oli 4 090 euroa. Ryöstön jälkeen tekijä pakeni paikalta omalla henkilöautollaan.

Ryöstäjän tavoittamiseksi järjestettiin mittava poliisioperaatio, etsintöihin osallistui kymmeniä poliiseja. Ensimmäisten tietojen perusteella poliisi etsi ryöstöstä epäiltynä naista mutta myöhemmin kävi ilmi, että etsitty oli naiseksi pukeutunut mies.

Epäilty löytyi myöhemmin samana iltana kesämökiltä Viitasaarelta. Epäilty on ollut vangittuna kiinnijäämisestään lähtien.

Oikeus äänesti päätöksestä

Käräjäoikeuden tuomiossa todetaan, että ryöstössä on käytetty hengenvaarallista asetta ja ryöstö on ollut myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Ryöstäjä itse kiisti syyllistyneensä törkeään ryöstöön. Sen sijaan hän myönsi syyllisyytensä ryöstöön.

Käräjäoikeus joutui äänestämään tuomiosta, sillä käräjätuomari jätti asiaan eriävän mielipiteen. Tuomarin mielestä tekijä syyllistyi vain ryöstöön ja hän ehdotti tuomion pituudeksi vuoden ja kymmenen kuukauden vankeutta

Tekijän maksettavaksi määrättiin noin 8 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Lähteet: YLE Keski-Suomi