Rajajokisopimus ei tule voimaan ensi kesäksi

Tornionjoen rajajokisopimusta ei saada näillä näkymin voimaan ensi kesänä. Valtiosihteeri Jouni Lind maa- ja metsätalousministeriöstä vahvistaa, että ruotsalaiset eivät saa käsiteltyä rajajokisopimusta siten, että sopimus tulisi voimaan kesäkuussa molemmissa maissa.

Kotimaa
Tornionjoella piti päästä ensi kesänä lippoamaan lohta uuden rajajokisopimuksen kalastussäännön turvin, mutta rajajokisopimusta ei saadakaan voimaan ensi kesänä.YLE / Perämeri

Yli 10 vuotta neuvotellun rajajokisopimuksen tie on ollut pitkä ja mutkainen tähänkin saakka eikä loppusuora häämötä yhtään helpommin.

Suomessa rajajokisopimus on edennyt eduskuntaan ja valiokuntakäsittelyyn saakka, mutta Ruotsista on viestitetty maa- ja metsätalousministeriöön, että sopimusta ei ehditä saada voimaan kesäkuuksi.

- En tiedä Ruotsin syytä tarkkaan, mutta tämä on meidän kannalta mielenkiintoinen kysymys, sillä Ruotsissa on vaalit ensi syyskuussa. Varmasti kaikkien, ainakin virkamiesten toive on ollut, että tämä asia saataisiin ratkaisuun ennen sitä, kuvailee valtiosihteeri Jouni Lind.

Ensi kesä vanhaan tapaan

Rajajokisopimuksen lykkääntyminen tulevan avovesikauden yli tarkoittaa, että Tornionjoella kalastetaan ensi kesänä vanhojen säännösten mukaisesti.

Jokivarren kalastusmatkailuyrittäjille uusi rajajokisopimus olisi ollut nykyistä parempi, sillä lohen viikkorauhoitusaika olisi jatkossa lyhyempi.

- Tämä olisi tarkoittanut sitä, että matkailukalastukselle olisi ollut yksi viikorauhoituspäivä vähemmän. Nykyisten säädösten mukaan viikkorauhoituspäiviä on kaksi, kun uudessa sopimuksessa niitä olisi yksi.

Kaivoshankkeet vaikuttavat

Sopimusta ei tiettävästi haluta voimaan ennen kuin Ruotsin puolen isot kaivoshankkeet nytkähtävät liikkeelle.

Kun uusi rajajokisopimus ei ole voimassa, niin suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio päättää käytännössä Ruotsin kaivoshankkeiden luvista kansallisten viranomaisten sijaan.

- Ymmärrän myös näkökohdan, jos kaivoslupa-asiat halutaan viedä eteenpäin vanhan käytännön mukaan. Ne ovat yhteiskunnallisesti isoja kysymyksiä Tornionlaaksossa työllisyyden ja elinkeinojen kannalta, sanoo Jouni Lind.

Lindin mukaan muutaman kuukauden viive asiassa, jota on neuvoteltu yli 10 vuotta, ei maata kaada.

- Ymmärtäisin myös näin alueen ilmapiiriä ja tuntoja, joita sieltä on tänne ministeriöön välittynyt.

Tornionjoen rajajokisopimuksessa Suomi ja Ruotsi sopivat kalastuksesta Tornionjoella ja sen edustan merialueella. Voimaantullessaan sopimus kumoaa Tornionjoen kalastusta koskevan kansallisen lainsäädännön.

Lohenpyynti ei ala kuitenkaan samaan aikaan naapurimaissa, vaikka se oli tavoitteena, sillä Suomi antoi neuvotteluissa periksi ja ruotsalaiset ammattikalastajat pääsevät lohenpyyntiin ennen suomalaisia.

Lähteet: YLE Perämeri / Riikka Rautiainen