1. yle.fi
  2. Uutiset

Koevapaus kuormittaa henkilökuntaa

Vankiloiden henkilöstöpula hiertää vankien valvotun koevapauden järjestämistä. Koevapaudessa vankia valvotaan paikantimilla, päivittäisillä tarkastussoitoilla sekä käynneillä kotona ja työpaikalla.

valvottu koevapaus
Apulaisjohtaja Jyki Heinonen tarkastaa huoneita Haminan avovankilassaYLE / Jani Aarnio

Haminan työsiirtolassa vapausharjoittelusta on hyviä kokemuksia, mutta apulaisjohtaja Jyrki Heinosen mukaan henkilöstömäärän suhteen ollaan riskirajoilla.

Koevapauden valmistelu ja valvonta kuormittavat jo ennestään niukkaa henkilökuntaa. Vankilassa on 12 työntekijää ja 32 vankia. Koevapauteen lupailtiin lisähenkilöstöä, mutta virkoja ei ole perustettu.

- Kyse on siitä, onko valvonta enää uskottavaa. Erilaisia teknisiä apuvälineitä tutkitaan, mutta nekin maksavat. Sitä paitsi tutkiminen olisi pitänyt tehdä silloin, kun kokeilu alkoi.

- Pelkään, että koevapaudesta tulee ainoastaan tapa vähentää vankeihoidon kustannuksia. Sen sijaan, että toteutettaisiin vankeuslain tarkoitusta, jossa tuella ja valvonnalla edesautetaan siviiliin sopeutumista, Heinonen sanoo.

Kotikäynnit olisivat tärkeitä

Koevapaudessa olevaa vankia valvotaan paikantimilla, päivittäisillä tarkastussoitoilla ja käynneillä kotona ja työpaikalla. Haminassa kotikäyntejä pystytään tekemään Jyrki Heinosen mukaan vain n. kerran kuukaudessa. Kuitenkin esimerkiksi päihdeongelmaisten vankien luona pitäisi käydä viikottain.

-Työpaikalla ja kotona vierailu olisi vangin kannalta kaikkein tärkeintä, mutta juuri niihin väki ei riitä, hän sanoo.

Vangille on voitu vuodesta 2006 myöntää enintään kuusi kuukautta valvottua koevapautta, mikäli hän vankilan mielestä soveltuu koevapauteen ja hänellä on opiskelu- tai työpaikka tiedossa.

Päihteet yleisin syy koevapauden epäonnistumiseen

Haminassa koevapaudessa on kolmen vuoden aikana ollut 55 vankia. Viiden kohdalla koevapausaika on keskeytynyt esimerkiksi päihteidenkäytön takia.

Tällä hetkellä Haminan työsiirtolassa on seitsemän valvotussa koevapaudessa olevaa vankia. Yksi heistä on elänyt normaalia arkea pari kuukautta.

- Aamulla töihin ja illalla kotiin. Sitten päivällä ja illalla se on vaikka kaupassa käyntiä. Sitten seuraavana päivänä sama ruljanssi uudestaan, nimettömänä pysyttelevä miesvanki kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi