Via Crucis kerää suomalaisia pääsiäissanoman ääreen

Jeesuksen kärsimystiestä kertova kuvaelma Via Crucis on kerännyt pitkänäperjantaina edellisvuotta suuremman yleisön Helsingissä, arvioi poliisi. Näytelmää esitetään keskustassa myös pääsiäislauantain iltana.

Kirkon keskiaikaiseen perinteeseen pohjaava näytelmäkulkue kommentoi tänä vuonna nykypäivän kulutuskulttuuria.

Pääsiäisnäytelmä Via Crucis muuttaa Helsingin kaupunkitilat teatterinäyttämöiksi 15. kerran. Kyseessä on Suomen mittavin yksittäinen teatteriesitys, jonka työryhmään on osalistunut 70 ammattilaista ja harrastajaa. Näytelmää on harjoiteltu kuukausi.

Ohjaaja Miira Sippola on tehnyt pääsiäisen kärsimysnäytelmästä ajankohtaisen ekologisen kannanoton. Hän on huolestunut maailman tilaa valaisevista raporteista.

- Maailman kantokyky on ylitetty, ja tällä tahdilla planeettamme asukkaat kuluttavat 1,3 maapallon edestä. Suomen kulutustyylillä tarvitsisimme neljä kokonaista planeettaa. Jeesuksen sanat lyövät tähän kuin tikari: ”Kääntykää, te olette maan suola. Tehkää te jotain!” Sippola lausuu.

Jeesuksen viimeisistä päivistä kertova näytelmäkulkue kohautti etukäteen päähenkilövalinnallaan. Tänä vuonna Kristusta esittää japanilainen naisnäyttelijä.

Via Crucista esitetään perinteisesti Helsingin Kaisaniemen puistossa sekä Säätytalon ja Tuomiokirkon portailla. Viime vuonna pääsiäisnäytelmää oli seuraamassa noin 12 000 ihmistä.