Kirgisian väkivalta kiihtyy, oppositio vaatii hallituksen eroa

Kirgisian oppositio vaatii maan johdon eroa. Oppositiojohtaja Omurbek Tekebajev kertoi, että ryhmä oppositiojohtajia keskusteli keskiviikkona pääministeri Danijar Usenovin ja jätti hänelle erovaatimuksen.

Ulkomaat
Kirgisialaiset opposition kannattajat tutkivat mielenosoituksessa poltettua armeijan kuorma-autoa hallitusrakennuksen edustalla Bishkekissä.
Kirgisian pääkaupunkiin on julistettu poikkeustila.

Tekebajev sanoi televisioidussa puheessaan, että opposition ainoa tavoite on, että hallitus ja presidentti Kurmanbek Bakijev luopuvat vallasta. Tekebajev sanoi, että oppositio ottaa vastuun siitä, mitä maassa tapahtuu.

Samalla Tekebajev kertoi, että hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut noin sata ihmistä. Terveysministeriön mukaan kuolleita on noin 20 ja pari sataa on loukkaantunut.

Uutistoimisto Reuters kertoi, että Kirgisian hallituksen joukot ampuivat automaattiaseilla kohti mielenosoittajia hallituksen rakennuksen edustalla. Rakennukseen on suojautunut myös presidentti Kurmanbek Bakijev, jonka eroa tuhannet mieltään osoittavat vaativat. Pääkaupungin keskustasta kuultiin kiivasta tulitusta ja räjähdyksiä, Reuters kertoi..

Uutistoimisto AFP kertoi, että mielenosoittajat ovat vallanneet parlamenttirakennuksen ja syyttäjälaitoksen rakennus on tulessa. Uutistoimisto Reuters kertoi, että noin tuhat mielenosoittajaa ryntäsi syyttäjälaitoksen virastoon rikkoen ikkunoita ja heitellen tietokoneita ja muita toimistovälineitä ulos kadulle.

Aiemmin mielenosoittajat valtasivat Bishkekissä valtion radio- ja televisiokeskuksen. Uutistoimisto Reuters kertoi, että noin tuhat ihmistä ryntäsi syyttäjälaitoksen virastoon rikkoen ikkunoita ja heitellen tietokoneita ja muita toimistovälineitä ulos kadulle.

Sisäministeri kuollut?

Kirgisian sisäministerin kohtalosta vallitsee on epätietoisuutta.Joidenkin tietojen mukaan ministeri Moldomus Kongantijev kuoli loukkaannuttuaan vakavasti keskiviikkona Talasin kaupungin mellakoissa maan pohjoisosassa. Sisäministeriö on kuitenkin kiistänyt tiedot ministerin kuolemasta, kertoi uutistoimisto AFP.

Aiemmin paikalliset tiedotusvälineet kertoivat, että mielenosoittajat olivat hyökänneet Kongantijevia sekä apulaispääministeri Akylbek Zhaparovia vastaan ja ottaneet Zhaparovin panttivangiksi.

Ministerit matkustivat Talasiin sen jälkeen, kun mielenosoittajat olivat ottaneet haltuunsa paikallisen hallintorakennuksen.

Tuhannet ihmiset ovat jatkaneet keskiviikkona Talasissa mielenosoituksia Bakijeviä vastaan. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan mielenosoittajia on saapunut kaupunkiin myös muualta.

Tiistaina mielenosoittajat tunkeutuivat hallintorakennukseen ja ottivat lyhyeksi aikaa panttivangiksi kuvernöörin. Myöhemmin poliisi rynnäköi rakennukseen ja vapautti kuvernöörin. Hallituksen mukaan yli sata ihmistä loukkaantui. Keskiviikkona mielenosoittajien kerrotaan ottaneen rakennuksen uudelleen haltuunsa.

Uutistoimistojen mukaan mielenosoituksia on ollut myös Kirgisian keskiosassa sijaitsevassa Narynissä. Mielenosoittajat osoittavat tukeaan opposition toiminnalle Talasissa sekä vaativat pidätettyjen oppositiojohtajien ja aktivistien vapauttamista.

Aiemmin silminnäkijälähteet kertoivat, että noin tuhat mielenosoittajaa olisi vallannut paikallisen hallintorakennuksen ja pakottanut kuvernöörin pakenemaan. Kirgisian sisäministeriö kiistää tiedon valtauksesta.

Kirgisian yleinen syyttäjä Nurlan Tursunkulov vahvisti keskiviikkona, että kolme oppositiojohtajaa on pidätetty. Torstaina illansuussa kerrottiin, että kymmenkunta oppositiojohtajaa oli vapautettu. Osa vapautetuista aikoi pyrkiä neuvotteluihin hallituksen kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan internetyhteys oli aamulla poikki suurimmalta osalta kaupungin asukkaista. Poliisit ovat sulkeneet Talasin ja Bishkekin välisen päätien.

Viranomaiset julistivat poikkeustilan

Väkivaltaisuuksien yllyttyä viranomaiset julistivat Bishkekiin poikkeustilan ja kehottivat ihmisiä pysymään sisällä.

Reutersin mukaan presidentti Bakijev on määrännyt poikkeustilan ja öisen ulkonaliikkumiskiellon Bishkekin lisäksi Talasin ja Narynin kaupunkeihin sekä Tshuiskajan alueelle. Parlamentti ei ole vielä hyväksynyt päätöstä. Uutistoimisto AFP puhuu maanlaajuisesta poikkeustilasta.

Oppositio on aiemmin vaatinut Bakijeviä muun muassa kitkemään korruptiota ja erottamaan sukulaisensa johtavilta paikoilta.

Venäjä, Yhdysvallat ja YK kehottavat malttiin

Sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat kehottaneet Kirgisian osapuolia malttiin kiistassa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi olevansa järkyttynyt ihmishenkien menetyksestä ja vetosi kaikkiin osapuoliin, että ne pidättäytyisivät väkivallasta

Venäjä seuraa tilannetta tarkoin ja kehottaa ratkaisemaan sen demokraattisesti ilman väkivaltaa, sanoo apulaisulkoministeri Grigori Karasin. Karasinin mukaan Venäjä myös kiistää jyrkästi väitteet, joiden mukaan se olisi sekaantunut Kirgisian tapahtumiin, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Yhdysvaltain Bishkekin-lähetystö kehottaa sekä oppositiota että hallitusta noudattamaan lakia ja neuvottelemaan kiistojensa ratkaisemisesta rauhanomaisesti.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kehottavat niin ikään hallitusta ja oppositiota pidättyvyyteen ja vuoropuheluun. Etyj tarjoaa apuaan vuoropuhelun edistämiseksi.

Venäjä on tiukentanut turvatoimia lentotukikohdassaan Kirgisiassa levottomuuksien vuoksi, kertoo armeijan edustaja. Lomat on peruttu ja sotilaita perheineen kehotetaan pysymään tukikohdan alueella.

Keskiaasialainen Kirgisia on strategisesti tärkeä alue. Yhdysvalloilla on siellä tukikohta, jonka kautta se huoltaa Afganistanissa olevia joukkojaan.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass, YLE Uutiset