Muumit siirtyivät nykytanssiin ja matkaavat Shanghaihin

Muumeista on tehty ensimmäinen nykytanssiteos. Tamperelainen Mobita-Dansco kantaesittää torstaina Tanssiva Muumilaakso -teoksen, joka nähdään tänä vuonna myös Shanghain maailmannäyttelyn Suomen kulttuuriohjelmassa.

kulttuuri
Tanssiva Muumilaakso
Ari Ijäs / Tanssiteatteri MD / © Moomin Characters TM

Tove Janssonin luomista Muumilaakson hahmoista on tehty muun muassa animaatiosarja, teatteriesityksiä, musiikkia, sarjakuvia, kortteja, leluja ja astioita. Tästäkin huolimatta koreografi Samuli Roininen uskoo, että juuri nykytanssilla voidaan kertoa muumeista jotain uutta tai olennaista. Vaikka Tove Janssonin tekstejä on tehty puheteatterissa lukuisia kertoja, riittää hänen luomissaan hahmoissa ammennettavaa myös tanssiteatterille, sanoo koreografi Samuli Roininen.

- Muumilaakson hahmot ovat hyvin tanssillisia sekä Janssonin teksteissä että kuvituksissa. Juuri se tekee niistä herkullisia tanssiteoksen kohteita, jatkaa Roininen.

Roininen ottaa esimerkiksi Vilijonkan, jonka hahmoon on ladattu äärimmäisen tarkkaliikkeisen ja organisoidun ihmisen tapa liikkua, mutta joka toisaalta on hyvin eläimellinen, vauhko ja hermostunut. Roininen arvelee, että tulevan teoksen suurin ero puheteatterin esittämään muumikuvaan verrattuna on tanssiteatterin pyrkimys päästä eroon jonkinlaisesta maskotin esittämisestä.

Muumi-tanssiteos on sallittu myös aikuisille

Tanssiva Muumilaakso -teos perustuu Tove Janssonin kirjaan Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Musiikin on säveltänyt Heikki Mäenpää, ja teoksen visualisointiin ja myös liikekieleen haetaan vaikutteita Tove Janssonin alkuperäiskuvituksista. Koreografi Samuli Roininen uskoo, että teos houkuttelee niin aikuisia kuin lapsiakin.

- Juuri Näkymättömän lapsi -kirjan kohdalla on mietitty, halusiko Jansson kirjoittaa teoksella itsensä jollain tavalla ulos lastenkirjallisuudesta, Roininen sanoo.

Tanssivaa Muumilaaksoa harjoiteltaessa työryhmä on pohtinut myös paljon kysymystä, mikä oikeastaan erottaa lasten ja aikuisten tanssiteatterin. Samuli Roininen on halunnut tehdä tanssiteoksen, joka on sallittu myös aikuisille.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Leena Peltokangas