1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Blinit

Maukkaiden blinien lisäkkeinä voi tarjota perinteisesti eri mätejä, vaahdotettua smetanaa ja hienonnettua punasipulia tai vaihtoehtoisesti tuoreherkkusienisalaattia, sillikaviaaria ja tomaatti-avokadosalsaa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
YLE / Teija Valkeinen

1,5 dl kivennäisvettä

1,5 dl kevytmaitoa

15 g hiivaa

1 dl tattarijauhoja

2 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä liinalla ja anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (Huom! Ota tarpeeksi iso kulho, ettei taikina kuohu pöydälle)

3 dl kevytmaitoa

1 tl suolaa

2 kpl kananmunia

2 rkl sulatettua voita

Lisää blinipohjaan kiehautettu maito, suola ja sulatettua voita 2 rkl. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja nostele valkuaisvaahto varovasti taikinan joukkoon juuri ennen paistamista.

250 g voita

Kirkasta voi eli sulata se miedolla lämmöllä ja anna rauhoittua pöydällä n. 5 minuuttia. Kuori pinnalta suolakerros pois ja kaada kirkas öljymäinen osa eri astiaan. Pohjalle jäävän heran voit käyttää vaikka leivontaan nesteeksi.

Paista blinit blinipannussa tai lettupannussa käyttäen reilusti kirkastettua voita. Tarjoa lisäkkeeksi esim. perinteisesti eri mätejä, vaahdotettua smetanaa ja hienonnettua punasipulia tai vaihtoehtoisesti tuoreherkkusienisalaattia, sillikaviaaria ja tomaatti-avokadosalsa.

Sitruunalla maustettu sillikaviaari

1 matjessillifile

2 rkl hienonnettua tilliä

1 kpl keitetty kananmuna

50 g smetanaa

1/2kpl sitruunan kuori raastettuna

suola, valkopippuri myllystä

Kuutioi huuhdeltu sillifile. Paseeraa kananmuna siivilän läpi tai perunasosemyllyllä tai hienonna veitsellä. Vaahdota smetana vatkaimella. Yhdistä raaka-aineet ja mausta.

Tuoreherkkusienisalaatti

100 g herkkusieniä

30 g punasipulia

50 g paprikaa, punaista

1 rkl Dijon sinappia

1 rkl persiljaa

Pese ja kuivaa herkkusienet ja kuutioi ne. Kuutioi paprika ja punasipuli. Yhdistä raaka-aineet ja sido sinapilla. Mausta suolalla ja valkopippurilla myllystä sekä hienonnetulla persiljalla.

Avokado-tomaattisalsa

1 kpl kypsä avokado

1 kpl luumutomaatti

50 g pekonia

30 g punasipulia

1/3 kpl tuore chili (tai maun mukaan)

2 rkl sitruunan mehua

2 rkl seesamöljyä

suolaa, valkopippuria myllystä

Kuori ja kuutioi avokado pieniksi kuutioiksi. Poista tomaatista siemenet ja leikkaa malto-osa kuutioiksi. Ruskista kuutioitu pekoni ja valuta ylimääräiset rasvat pois talouspaperin päällä. Hienonna punasipuli. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. Yhdistä raaka-aineet ja mausta.

Lähteet: Vesa Saarinen

Lue seuraavaksi