Tasavuosia juhliva Cinema Mondo kalastelee elokuvan helmiä

Elokuvien riippumaton kotimainen maahantuoja Cinema Mondo on vakiinnuttanut kahdessakymmenessä vuodessa asemansa Suomen elokuvamarkkinoilla. Yhtiö etsii itse elokuvansa, joita se haluaa levittää. Joskus filmistä on tiedossa etukäteen vain ohjaajan nimi.

kulttuuri
Cinema Mondon filmikelakotelo.
Cinema Mondo on tehnyt kaksikymmentä vuotta tunnetuksi uusia ja outoja filmejä.YLE

Elokuva-alan pienyrittäjällä pitää kiirettä.

Cinema Mondo juhlii tänään tasavuosia, ja Mika Siltala on tuonut maahan ranskalaistuneen elokuvaohjaajan Gaspar Noén sekä hänen uusimman filminsä Enter the Void.

Se näytetään mahdollisesti loppukesästä yhtiön omassa elokuvateatterissa Kino Engelissä Helsingin empire-keskustassa.

Elokuvateatterin idea on napattu Pariisista, jota Siltala kehuu maailman elokuvan päämajaksi.

Cinema Mondo on tehnyt 20 vuotta tunnetuksi uusia ja outoja filmejä Suomessa sekä muissa Pohjoismaissa.

– Jahtaamme leffoja, joille uskomme löytyvän myös yleisöä. Ja erityisesti elokuvia, jotka tekevät meihin vaikutuksen, Cinema Mondon toimitusjohtaja Siltala selvittää.

Kärpässarjalainen

Suomen filmimarkkinoilla Siltalan yhtiön kilpailee kärpässarjassa, mutta elokuvataiteelle Cinema Mondon merkitys on mittava.

Yhtiö on tuonut Suomeen viime vuosina muun muassa japanilaisen Studio Ghiblin animaatioelokuvia. Listalla on koko joukko Itä-Aasian maita, kuten Hong Kong ja Etelä-Korea.

Yhtiön arvo tunnustetaan myös Kavassa, entisessä Suomen elokuva-arkistossa.

– Markkinoilla suuret menestyselokuvat saavat aivan loistavan levityksen, mutta kaiken muun kannalta on tärkeää, että niille pidetään puolia, ja saadaan tämä koko maailman elokuvataiteen kenttä näkyviin, ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen Kavasta toteaa.

Cinema Mondon kunniavieras, Argentiinassa syntynyt elokuvaohjaaja Gaspar Noé on yksi esimerkki yhtiön ohjelmapolitiikasta.

Noén kylminäkin pidettyjä elokuvia kauhistellaan ja ihaillaan.

Elokuvasensuurin hampaisiin tämän tästä joutuvalle ohjaajalle riippumaton elokuvalevittäjä on elintärkeä yhteistyökumppani.

– Mika Siltalan kaltaiset ihmiset esittävät oudointa nykyelokuvaa. En keksi ketään muuta, joka olisi ottanut uusimman elokuvani Suomessa levitykseen, Noé miettii.

Huhut kiirivät Pariisiin

Cinema Mondon keulakuva, Mika Siltala, tunnetaan elokuva-alalla ihmisenä, joka pitää erinomaista huolta ulkomaisista ohjaajavieraistaan.

Muutama vuosi sitten Cinema Mondon vieraaksi saapui ranskalainen, Tyttö ja kettu -elokuvan ohjannut Luc Jacquet, jonka Siltala lupasi viedä hiihtämään. Koska sinä talvena Helsingissä ei ollut lunta, Siltala lennätti vieraansa Lappiin.

Hiihtoretki päätyi kuitenkin odottamattomasti, kun sekä Siltala että ranskalaisohjaaja putosivat lumen läpi suohon.

– Huhu reissusta levisi Pariisiin ja siellä kollegat toivoivat, että jos haluamme ottaa jatkossa hengiltä heidän ohjaajiaan, voisimme ottaa vieraaksi edes joitain pienempiä nimiä, emmekä lähtisi heti näistä Oscar-voittajista, Siltala hymyilee.

Cinema Mondolla on noin kaksi prosenttia Suomen elokuvamarkkinoista.

Yhtiö tuo vuosittain maahan 15-20 elokuvaa.

Lähteet: YLE Uutiset/Jonni Aromaa