Venäjä lisää joukkojaan Kirgisian-tukikohdassa

Venäjä lähettää lisää joukkoja Kirgisiassa sijaitsevaan tukikohtaansa, kertovat uutistoimistot. Aiemmin torstaina Venäjän pääministeri Vladimir Putin keskusteli puhelimitse Kirgisian väliaikaishallinnon johtoon nimitetyn Roza Otunbajevan kanssa.

Ulkomaat

Uutistoimisto Itar-Tassin lainaama esikuntapäällikkö Nikolai Makarov sanoo, että Kantin lentotukikohtaan Kirgisiaan on lähetetty kaksi laskuvarjokompanjaa eli kaikkiaan 150 miestä lisää. Joukkojen vahvistuksella halutaan Makarovin mukaan taata Kantissa olevien sotilaiden ja heidän perheidensä turvallisuus.

Venäjä: Yhdysvaltain tukikohta suljettava

Venäjä haluaa, että Bishkekin uusi hallitus sulkee Yhdysvaltain tukikohdan. Nimettömänä esiintynyt Venäjän hallituksen edustaja sanoi Prahassa, että Kurmanbek Bakijev ei täyttänyt lupaustaan sulkea amerikkalaisten Afganistanin joukkojen huollolle tärkeä tukikohta Kirgisiassa.

- Kirgisiassa pitäisi olla vain yksi tukikohta, Venäjän tukikohta, edustaja sanoi ja antoi ymmärtää, että Venäjä kehottaisi uutta hallitusta päättämään sulkemisesta.

Väliaikaisen hallituksen talousministeri Temir Sarijev sanoi, että Venäjä on Kirgisian ikuinen ystävä ja tärkeä strateginen kumppani. - Voimme luottaa Venäjän apuun nykyisessä tilanteessa ja olemme jo pyytäneet siltä strategista ja taloudellista apua, Sarijev sanoi uuitsoimisto Reutersille.

Aiemmin torstaina Putin keskusteli keskiviikon kansannousussa valtaan nostetun Otunbajevin kanssa. Venäjän hallituksen tiedottaja totesi, että keskustelu käytiin Otunbajevan roolissa kansallisen luottamuksen hallituksen johtajana.

Tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Otunbajeva kertoi Putinille tilanteen olevan Kirgisiassa täysin hänen hallinnassaan. Peskovin mukaan Otunbajeva pyysi Moskovalta taloudellista apua. Putin sanoi Venäjän olevan valmis tarjoamaan humanitaarista apua.

Kirgisian oppositiojohtaja Omurbek Tekebajev sanoi myöhemmin väkijoukolle, että Putin kertoi tukevansa väliaikaishallituksen politiikkaa.

Otunbajeva: Kansainvälisiä sitoumuksia kunnioitetaan

Otunbajevan mukaan väliaikaishallitus kunnioittaa kaikkia Kirgisian solmimia kansainvälisiä sopimuksia.

Hän vakuutti, että ennallaan pidetään muun muassa Yhdysvaltain kanssa solmittu sopimus Manasin tukikohdasta. Yhdysvallat huoltaa tukikohdan kautta Afganistanissa olevia joukkojaan. Nato-johtoisten joukkojen edustajan mukaan lennot tukikohdasta on toistaiseksi keskeytetty ja lentokoneita on sijoiteltu uudelleen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi torstaina lähettävänsä erikoisedustajansa Kirgisiaan.

Lähteet: AFP, Itar-Tass