Vanhat rakennukset kaipaavat energiakorjausta

Viime vuosina määräyksissä on keskitytty uusien rakennusten energiatehokkuuteen ja matalaenergiarakentamiseen. Vanhojen rakennusten korjausrakentamiseen ei ole laissa määräyksiä, vaan energiatehokkuutta haetaan toisenlaisin keinoin, kuten avustuksilla.

rakennukset
YLE Etelä-Karjala

Vanhojen rakennusten energiansäästömahdollisuudet ovat jääneet uudisrakentamisen jalkoihin.

Projektipäällikkö Kirsi Taivalantti Saimaan ammattikorkeakoulusta kertoo, että viime vuosina määräyksissä on keskitytty uusien rakennusten energiatehokkuuteen ja matalaenergiarakentamiseen. Vanhojen rakennusten korjausrakentamiseen ei ole laissa määräyksiä, vaan energiatehokkuutta haetaan toisenlaisin keinoin, kuten avustuksilla.

Taivalantin mukaan suuri osa Suomen rakennuskannasta on iältään 25 - 40 vuotta vanhaa ja siellä on paljon korjattavaa.

- Olisi kannattavaa ja pitääkin kiinnittää huomiota energiankulutukseen eli kuinka saadaan vanhan rakennuskannan energiankulutusta alaspäin. Se on kysymys, jota ei ole toistaiseksi millään tavalla ratkaistu, Taivalantti sanoo.

Valtio tukee rahallisesti asunto-osakeyhtiöiden energiankorjauksia. Avustusten haku alkoi huhtikuun alussa ja päättyy 17. syyskuuta. Omakotitaloissa energiakorjaukset ovat vähennyskelpoisia.

Taivalantin näkemyksen mukaan korjausrakentaminen lisääntyy koko ajan.

Asunto-osakeyhtiöt haaste

Rakennuksen energiankulutus on kokonaisuus.

- Yhden osuuden korjaamisella ei saada maksimaalista tulosta. Jos esimerkiksi kerrostalosta korjataan ikkunat niin pitää miettiä, miten se vaikuttaa ilmanvaihtoon ja lämmönsäästöön, Taivalantti kertoo.

Yhden omistajan käsissä olevan rakennuksen korjaaminen on helpompaa.

- Haaste ovat asunto-osakeyhtiöt, joissa päätöksenteko hajaantuu. Siellä katsotaan helposti investointikustannuksia eikä pidemmällä aikavälillä tulevaa säästöä.

Suomeen rakennettiin paljon kerrostaloja 1960-70 -luvuilla, joten siellä on Taivalantin mukaan paljon on tekemistä.

Aihetta käsitellään Saimaan ammattikorkeakoulun rakennuspäivässä torstaina.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala