Kirgisian presidentti ei suostu eroamaan

Kirgisian presidentti Kurmanbek Bakijev ilmoitti, ettei hän eroa opposition vaatimuksista huolimatta. Bakijev syytti venäläisen radioaseman hastattelussa oppositiota aseellisesta vallankaappauksesta. Hän myönsi kuitenkin, ettei hänellä ole käytännössä keinoja vaikuttaa tilanteen kehittymiseen.

Ulkomaat
Kirgisialaiset opposition kannattajat tutkivat mielenosoituksessa poltettua armeijan kuorma-autoa hallitusrakennuksen edustalla Bishkekissä.
Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä ihmeteltiin torstaina edellispäivän väkivaltaisuuksien jälkiä. Mm. maan parlamentin istuntosali oli kuin myrskyn jäljiltä.

Bakijev myönsi oleskelevansa maan eteläosassa, mutta ei kertonut tarkemmin missä. Bakijevin mukaan oppositio sai apua ulkopuolelta, mutta hän ei halunnut mainita mitään maata.

Kirgisian opposition mukaan lähes koko maa sekä armeija ja rajavartiosto ovat sen valvonnassa. Väliaikaishallituksen johtajaksi nimitetty Roza Otunbajeva sanoo, että hallitus aikoo palauttaa valtion haltuun omaisuutta, joka on aiemmin laittomasti siirretty yksityiseen omistukseen.

Oppositio ilmoitti keskiviikkona rajujen yhteenottojen jälkeen ottaneensa vallan ja nimittäneensä "kansan oman hallituksen". Opposition mukaan pääministeri Danijar Usenov on allekirjoittanut eroilmoituksensa ja oppositio on ottanut haltuunsa hallitusrakennuksen pääkaupungissa Bishkekissä.

Otunbajevan mukaan uudet presidentinvaalit järjestetään puolen vuoden sisällä. Puolen vuoden kuluessa väliaikaishallitus luonnostelee hänen mukaansa perustuslakia ja luo edellytykset vapaille ja oikeudenmukaisille vaaleille. Väliaikaishallitus kertoo hajottaneensa myös parlamentin ja hoitavansa toistaiseksi kaikkia lainsäädäntötehtäviä.

Otunbajeva sanoo, että lähes koko maa on heidän valvonnassaan Oshin ja Jalalabadin alueita lukuunottamatta. Venäjä on tunnustanut Otunbajevan johtaman väliaikaisen hallituksen.

Otunbajeva: Bakijev Jalalabadissa

Keskiviikkona oppositio kertoi, että Bakijev on paennut pienkoneella Bishkekin lentokentän kautta Oshin kaupunkiin maan eteläosassa. Torstaina Otunbajeva sanoi, että Bakijev on mennyt Oshin lähellä sijaitsevalle kotiseudulleen Jalalabadiin kootakseen tukijoitaan ja puolustaakseen asemaansa.

Uutistoimisto Fergana.ru:n mukaan Jalalabadin kuvernööri on sanonut, että Bakijev jättäisi eronpyyntönsä, uutistoimisto Itar-Tass kertoo. Kuvernööri Koshbai Masirov myös sanoi, että Bakijevin odotetaan pitävän puhe. Masirovin mukaan Jalalabadissa perustetaan komitea Bakijevin suojelemiseksi.

Otunbajeva vaatii neuvotteluja Bakijevin erosta ja sanoo, että keskiviikon yhteenotoissa kuolleet ovat Bakijevin hallinnon uhreja. Oppositiojohtaja Omurbek Tekebajevin mukaan hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut noin sata ihmistä. Kirgisian terveysministeriön mukaan kuolleita on 75 ja loukkaantuneita yli tuhat.

Kansannousu alkoi tiistaina Talasin kaupungista maan luoteisosassa vastalauseena Bakijevin hallinnon korruptiolle, sukulaisten suosimiselle ja hintojennousulle. Keskiviikkona mielenosoitukset levisivät Bishkekiin.

Joidenkin tietojen mukaan Talasin yhteenotoissa kuoli sisäministeri Moldomus Kongantijev. Kirgisian sisäministeriö kuitenkin kiisti tiedon.

Uzbekistan on sulkenut Kirgisian-rajansa väkivaltaisuuksien vuoksi.

Oshissa yhteenottoja, Bishkekissä ryöstelyä

Uutistoimistojen mukaan Bishkekissä on puhjennut laajaa ryöstelyä kansannousun jälkeisessä sekasorrossa. Kohteeksi ovat joutuneet sekä hallitusrakennus ja presidentin virka-asunto että kauppoja.

Itar-Tassin mukaan hallitusrakennuksessa oli torstaina tulipalo ja väkijoukko heitteli asiakirjoja ja esineitä rakennuksen ikkunoista. Rakennuksen ympärillä oli päivällä edelleen noin 2 000 ihmistä, Itar-Tass kertoo. Uutistoimisto AFP.n mukaan myös presidentin virka-asunto on ryöstetty. Itar-Tass ja AFP sanovat, että poliiseja kaduilla ei näkynyt.

Väliaikaishallituksen edustajat ovat kehottaneet ihmisiä hajaantumaan ja auttamaan tilanteen normalisoinnissa.

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijälähteet kertoivat torstaina, että oppositio on vallannut hallintorakennuksen myös Oshissa, jonne Bakijevin ensin kerrottiin paenneen.

Kaupungin keskusaukiolle on kokoontunut ainakin 2 000 ihmistä, ja aukiolla on ollut yhteenottoja Bakijevin tukijoiden ja vastustajien välillä, he kertovat.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass, YLE Uutiset