1. yle.fi
  2. Uutiset

Runoilija paljastaa yleisölle sisimpänsä

Lavarunouden SM-kisan Runopuulaakin ennakkoilmoittautumiset ovat jo alkaneet, mutta mukaan sopii vielä. Sanataiteilija Lealiisa Kantolan mukaan runotapahtumaan lähtemisen kynnys voi olla korkea, mutta ehdottomasti ylittämisen arvoinen.

sanataide
Lealiisa Kantola houkuttelee ihmisiä tutkimaan, josko sisimmästä löytyisi runoilija.
Lealiisa Kantola houkuttelee ihmisiä tutkimaan, josko sisimmästä löytyisi runoilija.YLE / Lahti

Lahdessa on järjestetty vuodesta 2006 leikkimielistä Poetry Slam -runotapahtumaa, jonka tilalle on nyt tullut valtakunnallinen Runopuulaaki.

Poetry Slam oli luonteeltaan erilainen. Se oli spontaani. Runoilijat saattoivat ilmoittautua vaikka vasta samana päivänä, jopa tuntia ennen kisaa. Viime vuonna osallistujia oli kahdeksantoista, mitä pidettiin runsaana määränä.

Nyt ilmoittautuminen tapahtuu Radio Suomen maakuntaradioiden nettisivujen kautta. Aluekarsintoja on muun muassa Lahdessa.

Lahden runomaailmassa kuplahtelee

Sanataiteilija Lealiisa Kantolan mukaan Lahti on runoudesta puhuttaessa oman tiensä kulkija.

- Jos ajattelemme runoilijoita, joita täältä on lähtenyt, tulee mieleen esimerkiksi nykyään Tampereella asuva Risto Ahti. Hän on yksi Lahden Runomaratonin perustajista ja vahvasti omaääninen kirjailija. Tiina Pystynen puolestaan tekee mieleenjäävää kuvarunoutta.

- Lahden runokentässä on alkanut vuoden sisällä kuplia ja Poetry Slamilla on ollut siihen suuri vaikutus, Kantola lisää.

Suomalaiset ovat innokkaita osallistumaan erilaisiin laulukilpailuihin, mutta kynnys runotapahtumaan lähtemiseen on paljon korkeampi. Kantolan mielestä se johtuu siitä, että runoudessa ihminen on paljaampana yleisön edessä.

Sanataiteilija kehottaa kuitenkin lähtemään rohkeasti mukaan. Runopuulaakiin ei pidä suhtautua liian vakavasti. Vaikka aluksi jännittää, tuo ihmisten edessä esiintyminen myös nautinnon tunteita.

- Kaikki runot ovat esityskelpoisia, jos ne menevät oman suodattimen läpi, muistuttaa Lealiisa Kantola.

Runopuulaakin esikarsinta järjestetään Lahdessa 4. toukokuuta. Jatkoon pääsee kahdeksan parasta, jotka ovat mukana aluekarsinnassa Lahdessa heinäkuun 15. päivänä. Aluekarsinnan radioi suorana Radio Suomi.

Aluekarsinnan voittaja jatkaa valtakunnalliseen loppukilpailuun, joka järjestetään Helsingin Juhlaviikoilla 26. elokuuta.

Lähteet: YLE Lahti / Hanski Kinnunen

Lue seuraavaksi