1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katupöly

Köh, köh - koetteleeko katupöly?

Kiusallinen kevään merkki, katupöly huonontaa taas ilmanlaatua. Varsinkin kaupunkien keskustoissa katupöly vaikeuttaa lasten, vanhusten ja astmaatikkojen elämää.

katupöly
YLE / Matias Flinck

Esimerkiksi keskiviikkona Turun kauppatorilla ilmanlaatu laski huonoksi klo 16:n aikaan. Muun ajan päivästä ilmanlaatu Turun keskustassa oli välttävä. Orikedolla ilmanlaatu oli keskiviikkona huono iltapäivällä klo 14- 15.

Etenkin astmaatikoille katupöly aiheuttaa pahimmillaan sairaalakäynnin, mutta kyllä pöly rasittaa myös terveiden hengitysteitä ja silmiä. Astmaatikoille suositellaan hengityssuojaimia, vaikka niitä ei Suomessa juuri vielä käytetäkään.

Paras tapa suojautua katupölyltä olisi pysytellä sisätiloissa tai ainakin välttää liikkumista ruuhkaisilla kaduilla, joissa pöllyää enemmän. Harva voi kuitenkaan jäädä sisätiloihin ulkoilman puhdistumista odottamaan.

- Vaikka hengityssuojain ei kauniilta näyttäisikään, sen avulla voi hyvin välttää katupölyn hengittämistä. Astmaatikolle hengittäminen on työläämpää ja siksi kannattaa valita kertakäyttöinen uloshengitysventtiilillä varustettu suojain. Suojaimia myydään apteekeissa, rakennustarvikeliikkeissä ja isoimmissa päivittäistavarakaupoissa, sisäilmaneuvoja Tuula Syrjänen Allergia- ja Astmaliitosta opastaa.

Allergia- ja Astmaliitto kehottaa taloyhtiöitä ehkäisemään pihojen pöllyämistä. Piha on hyvä kastella, ennen kuin hiekoituksia harjataan pois. Lehtipuhallinta ei kannata eikä saa käyttää hiekan poistamiseen. Useissa kunnissa lehtipuhaltimen käyttö hiekan puhaltamiseen on jopa kielletty.

Kerro kokemuksesi katupölystä. Miten se vaikeuttaa elämääsi? Ehdotuksia tilanteen parantamiseksi?

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi