Kelirikko runnoo pohjalaisteitä

Kelirikko on tullut pohjalaisteille normaalia aikaisemmin. Se on vaurioittanut varsinkin sivuteitä.

kelirikko
Savipohjaiset tiet kärsivät kelirikosta.
Savipohjaiset tiet kärsivät kelirikosta.YLE / Pasi Takkunen

Runsas lumi ei ole syynä normaalia pahempaan kelirikkoon, vaan syynä ovat talven kovat pakkaset. Kelirikko koettelee eniten savipohjaisia sivuteitä.

- Savipohjaiset tiet ovat pintavaurioisia eli pinta on lähtenyt sulamaan ja silloin tien kantavuus on kadonnut, täsmentää Etelä-Pohjanmaan ELY:n aluevastaava Veijo Rajamäki.

Pahimmat kelirikkotiet löytyvät Lapualta, Kauhavalta ja Kyrönmaan alueelta.

Routaheitot

Autoilijan kannattaa varoa routaheittoja. Tällaisia kuoppia esiintyy varsinkin tierumpujen kohdalla.

- Rumpu on routumatonta ainetta ja se pysyy paikallaan, kun ympäriltä tie nousee. Näin rummun kohta jää syntyvän kuopan tai painauman pohjalle, selventää Rajamäki.

Varoitusmerkit puuttuvat

Jos kelirikon varoitusmerkit puuttuvat huonokuntoiselta tieltä ja autolle aiheutuu vaurioita, autonomistajan on mahdollista saada korvauksen menetyksistään. Silloin tienpidosta vastaava virasto eli ELY korvaa vahingot valitushakemusten perusteella.

- Asia tutkitaan ja jos sitten huomataan puutteita tienhoidossa, niin hakija voi saada vahingosta korvauksen, sanoo Rajamäki.

Vaikka kelirikko runnoo teitä, niin Etelä-Pohjanmaalla ei moniin vuosiin ole tarvinnut sulkea teitä kelirikon takia. Painorajoituksia on tällä viikolla asetettu jo 140 tiekilometrille.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski