Routa myöhästyttää junia

Routavauriot myöhästyttävät erityisesti pohjoisen junia. Pahin tilanne on pääradalla Kokkolan ja Oulun välillä, jossa junat jäävät aikataulustaan noin 30 minuuttia. Tilanne saattaa kestää useita viikkoja.

routa
Juna talvisella asemalaiturilla.
YLE

Kokkolan ja Oulun välillä ratavaurioiden takia henkilöjunien nopeutta on jouduttu rajoittamaan koko rataosuudella eli 200 kilometrin matkalla. Myös Kokkola-Seinäjoki -väli kärsii vaurioista, mutta ne eivät aiheuta junien myöhästymisiä.

Pohjanmaan radan lisäksi routa vaikeuttaa liikennettä Oulu-Kajaani -välillä, jossa myös koko rataosalle, 170 kilometrin matkalle, on asetettu nopeusrajoitus. Junat jäävät tällä rataosuudella aikataulustaan 20-30 minuuttia.

Kesto ehkä viikkoja

Ratavauriot tulivat ilmi pääsiäisen jälkeen. Liikennerajoitusten kestosta ei tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa, tilanne voi kuitenkin kestää useita viikkoja.

Routatilanne on tänä vuonna selvästi edellisvuosia huonompi. Koko rataverkolla on kymmeniä pistemäisiä kohteita, joissa nopeutta on jouduttu laskemaan 50-80 kilometriin tunnissa. Lisäksi rataverkolla on useita, kymmenien kilometrien pituisia rataosia, joilla nopeutta on laskettu 80-120 kilometriin tunnissa.

Tällä hetkellä nopeusrajoituksia on kaikkiaan noin 550 kilometrin matkalla. Routatilanne voi pahentua kevään kuluessa, ja nopeuksia voidaan joutua rajoittamaan lisää eri puolilla rataverkkoa.

Korvaavia kuljetuksia luvassa

Jatkoyhteyksien säilyttämisestä seuraaville junille päätetään tapauskohtaisesti. Jos odotusaika seuraavalle junalle venyy kohtuuttomasti, järjestetään asiakkaille tarpeen mukaan korvaavia kuljetuksia.

Junaliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi Liikennevirasto seuraa jatkuvasti rataverkon routatilannetta. Routavaurioita ennaltaehkäistään rumpuja ja ojia avaamalla, jotta sulava vesi saadaan virtaamaan ja ratapenkat kuivumaan.

Ratarakenteen routiminen johtuu pääasiassa vanhasta radan sepelitukikerroksesta. Routavaurioita voidaan helpottaa uusimalla radan tukirakennetta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa