1. yle.fi
  2. Uutiset

Munien koristelussa vain mielikuvitus on rajana

Jyväskylässä on avattu laaja pääsiäismunaperinnettä esittelevä näyttely. Esillä on runsaat 600 koristeltua pääsiäismunaa pääasiassa Venäjältä. Näyttely osoittaa, miten munien koristelussa rajana on vain mielikuvitus.

Kotimaan uutiset
Koristeltuja pääsiäimunia Jyväskylän pääsiäismunanäyttelyssä.
Pääsiäismuna on osa ortodoksisen kirkon pääsiäisperinnettä.YLE

Ylösnousemuksen vertauskuva, pääsiäismuna, on osa ortodoksisen kirkon pääsiäisperinnettä. Tämä perinne on nyt laajasti esillä Keski-Suomen museossa Jyväskylässä. Esillä olevat munat ovat lainassa muun muassa arkkipiispa Leon ja Valamon luostarin kokoelmista.

- Meiltä puuttuu toki ne kaikkein kallisarvoisimmat Fabergen munat. Muutoin tässä on kyllä hyvin kaikki se mielikuvitus, mitä pääsiäismunan koristeluun ja tulkintaan on voitu laittaa, kertoo intendentti Erkki Fredrikson Keski-Suomen museosta.

Aiheeksi kelpaa mikä tahansa

Venäjällä pääsiäismunan koristeena ovat yleensä kirjaimet XB, mikä on lyhennys sanoista Hristos voskrese - Kristus nousi kuolleista. Kristuksen, Neitsyt Marian ja muiden uskonnollisten hahmojen ohella pääsiäismunan aiheeksi kelpaa kuitenkin lähes mikä tahansa, vaikkapa sitten Jyväskylän ortodoksinen kirkko.

Myös käytetty materiaali on kirjavaa. Tavanomaisten kanan-, hanhen- ja ankanmunien ohella pääsiäismunan voi tehdä esimerkiksi pajunkissoista tai lasihelmistä. Munan voi myös huovuttaa tai sen voi tehdä sulan vahan avulla.

Näyttelyssä ovat myös iloisesti sekaisin niin satoja vuosia vanhat munat kuin uudet muovista valmistetut tusinatuotteetkin. Molemmat ovat osa samaa perinnettä, eikä munan arvo riipu suinkaan sen ostohinnasta.

- Muutama euro jostakin ikonipääsiäismunasta on vähän, mutta uskon, että monilla, jotka hankkivat niitä on aivan toisenlaiset arvot kyseessä, miettii Fredrikson.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Niiranen

Lue seuraavaksi