Laulava luutnantti tutkii partisaani-iskuja

Muusikko ja eläkkeellä oleva opistoupseeri Raimo Salo työstää YLE TV1:lle dokumenttielokuvaa pohjoisen jatkosodan aikasista partisaani-iskuista. Lokakuussa valmistuvaa elokuvaa kuvataan kesällä Itä-Lapin maisemissa.

sissitoiminta
YLE / Essi Timonen

YLE TV1:lle dokumentin muun muassa sotaleskistä tuottanut Raimo Salo tarttuu uusimmassa työssään partisaani-iskujen historiaan. Dokumentissa aihetta käsitellään ensimmäistä kertaa elokuvan keinoin syventymällä yhteen tapahtumaan, niin sanottuun niittoväen partisaani-iskuun.

Dokumentissa seurataan myös Sallan kairoihin suuntautuvaa kesäistä etsintäpartiota, joka etsii iskuissa kadonneiden vainajien jäänteitä molemmin puolin rajaa.

Raimo Salo törmäsi aiheeseen vuosi sitten Sallassa.

- Sain kutsun tilaisuuteen, johon saapui partisaani-iskuihin osallistunut venäläinen ja siviilisotavankeja sekä partisaanien iskut kohdanneita ihmisiä. Keräsimme sieltä materiaalia ja käsikirjoitusta työstetään parhaillaan.

Veteraani-isän poika

Raimo Salo aloitti elokuvien teon vuonna 2006, kun ensimmäinen, sotaleskistä kertova dokumenttia Sotalesken suru valmistui. Sen jälkeen hän on perehtynyt muun muassa sota-ajan pappien työhön elokuvassa Juoksuhaudan seurakunta. Kuluvana vuonna YLE TV1:llä esitetään Blenheim-lentäjistä kertova dokumenttielokuva Masiinamiehet.

Sodankäyneiden vanhempien poika sanoo olleensa aina kiinnostunut historiasta.

- Kyllä aiheiden valintaan vaikuttaa isä-Vihtorin veteraanitausta ja se, että olen agraari-Suomen poikia. Olen nähnyt, miten sodankäyneet ihmiset ovat tehneet hirvittävän työn tämän maan eteen. Se on tehnyt vaikutuksen.

Salla-valssi soi

Keski-suomalaiselle Salolle pohjoisen maisemat ovat tuttuja. Viimeisin musiikillinen tuotos on valssi itä-lappilaiselle kunnalle, Sallalle.

- Sallan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Miettisen Antero kysyi, tiedänkö, että on olemassa Salla-valssi ja että minun pitäisi esittää se. Nyt se on sitten levyllä asti.

Salo on harrastanut musiikkia pikkupojasta lähtien. Aluksi hän veisasi virsiä pihakivellä ja teini-iän myötä bänditouhutkin alkoivat kiinnostaa.

Tulevana kesänä Raimo Salo esiintyy Ilmavoimien Big Bandin solistina On elonretki näin-konserttikiertueella. Konserteissa esitetään Toivo Kärjen sota-ajan musiikkia. Heikki Kahilan juontamissa konserteissa laulavat Salon lisäksi tangokuninkaalliset Erkki Räsänen ja Saija Varjus.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti