1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Väkivaltapeliä käytetään nuorten asennekasvatuksessa Britanniassa

Brittipoliisi kokeilee väkivaltapelien hyödyntämistä osana nuorten asennekasvatusta. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan poliisi kokeilee alaikäisiltä kielletyn GTA-pelin still-kuvien esittämistä alakouluissa väkivallan kitkemiseksi. Kampanjassa hyödynnetään myös suosittujen animaatiosarjojen väkivaltamateriaalia.

Kuva: YLE

Nuorten lisääntynyt katuväkivalta ja puukotukset ovat puhuttaneet Britanniaa viime vuosina. Nyt poliisi yrittää kitkeä nuorten aggressiivista käyttäytymistä jo alakouluissa viihteen keinoin. Sisäministeriön rahoittamassa Get Real -kampanjassa herätellään nuoria pohtimaan väkivallan seurauksia esittämällä rinnan viihteen ja tosielämän väkivaltamateriaalia.

Brittipoliisin asennekasvatuksen palvelukseen on valjastettu autovarkauspeli GTA sekä Tom & Jerry ja Simpsons - animaatiosarjat. K-18 pelin hyödyntämistä alakoululaisten valistamisessa perustellaan sillä, että nuoret pelaavat sitä joka tapauksessa ikärajasta huolimatta. Se auttaa myös parhaiten ilmentämään viihteen väkivallan epärealistisuuden, sanoo väkivallan vastaisen Samm-järjestön perustaja Gaynor Bell.

Kampanjassa ei tyydytä pelkästään kuvien katseluun, sillä työpajoissa keskustellaan laajasti väkivallan seurauksista poliisin, opettajan ja järjestön vapaaehtoistyöntekijän kanssa. Oppilaat tekevät aiheesta myös jatkotöitä.

Aiemmin Britanniassa on käynnistetty kokeilu, jossa teräaseiden kanssa kiinni jääneet nuoret pakotetaan kohtaamaan puukotuksen uhreja. Viikonloppuna Britanniassa kuoli jälleen 17-vuotias poika puukotuksessa Cardiffin kaupungissa.