1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingissä jonotetaan hitas-asuntoja monta vuorokautta

Helsingissä on jonotettu perjantaista asti uusia hitas-asuntoja. Asuntovarauksia otetaan vastaan maanantaiaamuna kello yhdeksän, mutta jono oli pitkä jo lauantaina.

Huhtikuussa hitas-asuntoja jonotettiin, tällä kertaa kaupunki antaa arpoo onnekkaat asunnon saajat. Kuva: YLE

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston edustalla oli lauantaina jonottamassa lähes viisikymmentä hitasasuntoa havittelevaa. Ensimmäiset olivat tulleet paikalle jo perjantaiaamuna, ja osa jonottajista oli varautunut pitkään odotukseen teltoin sekä lepotuolein.

Tukholmassa tällä hetkellä asuva Pekka Sallinen oli tullut Helsinkiin varta vasten asuntoa jonottamaan.

- Kun kerrankin on Helsingissä kohtuuhintaisia asuntoja tarjolla, niin päätin tulla Tukholmasta asti jonottamaan. Eilen hyppäsin koneeseen ja tulin tänne jonottamaan numerolla 29 näitä hitasasuntoja, joita on noin sata kappaletta tarjolla, Sallinen kertoi.

Sallisen mukaan jonottajien joukossa on hyvä henki ja lauantai-illan suunnitelmissa oli mm. mölkkypelit. Järjestyksen pito on jonotuksessa silti tarpeen.

- Jonottajan pitää olla paikalla tai jonkun toisen hänen tilallaan. Nämä eivät ole mitään virallisia sääntöjä, vaan meidän jonottajien keksimiä, jotta jonkinlainen järjestys säilyisi, Sallinen sanoi.

Halutut asunnot Hermannin kaupunginosassa

Jonottavat ovat kiinnostuneita ATT:n Hermannin kaupunginosaan rakennettavista hitas-asunnoista.

Esimerkiksi 68 neliön kaksio maksaa hitas-talossa 178 900 euroa ja 81,5 neliön kolmio 220 600 euroa.Talot valmistuvat syksyllä 2011.

Myös Susanna Hart oli tullut jonoon perjantaina kuultuaan ensimmäisten jonottajien saapumisesta. Hart puolisoineen ei halua jättää mitään sattuman varaan.

- Puhelimellakin voisi soittaa, mutta täällä on niin paljon jonottajia, ettei puhelimella tahdo päästä läpi. Viimeksi ei päässyt kuulemma kuin muutama jonottaja läpi, Hart selittää pitkää odotusta.

Myös Hart kehuu jonon tunnelmaa ja jonottajien demokraattisia sääntöjä.

- Kukaan ei pääse jonon ohi, hän vakuuttaa.