Asuntokauppa käy Kuopiossa lähes huippuvuosien tahtiin

Kuopiossa tehtiin tammi-maaliskuussa noin 480 asuntokauppaa, mikä on neljänneksen enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Maanantaina julkaistun OP-Pohjola-ryhmän barometrin mukaan suuri osa asunnonostajista uskoo korkojen lähtevän lähitulevaisuudessa nousuun. Asuntojen hintojen putoamiseen ei enää uskota.

kiinteistökauppa
Tuija Kronberg kerrostaloasuntonsa keittiössä.
Tuija Kronberg löysi unelmiensa asunnon vahingossa.YLE / Toni Pitkänen

Useimmat OP-Pohjolan asuntobarometriin vastanneista olivat sitä mieltä, että sopivia asuntoja on vähän tarjolla. Kuopiolainen Tuija Kronberg löysi kuitenkin uutuuttaan kiiltävän kerrostalokolmionsa helposti. Esittelyyn mennessään hän ei oikeastaan ollut edes etsimässä asuntoa.

- Se oli ihan semmoinen sunnuntaifiilis ja päätös asunnon ostamisesta tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, Kronberg kertoo.

Kappalemäärissä lähennellään huippuvuosia

Asunnot käyvätkin nyt Kuopiossa kaupaksi kappalemäärissä mitattuna lähes muutaman vuoden takaiseen huipputahtiin, tosin myytävien asuntojen koot ovat pienentyneet. Rivitaloneliöidenkin kauppa on virkistynyt, mutta omakotitaloissa kaupan piristyminen on ollut hitaampaa.

- Niitäkin myydään ja odotan, että kevät tuo kauppaan entisestään vilkkautta, kertoo Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Ritva Räisänen.

OP-Pohjolan valtakunnalliseen asuntobarometriin vastanneista 59 prosenttia uskoo asuntolainan korkojen lähtevän vuoden sisällä nousuun. Ryhmän tuorein ennuste povaa noususta sangen maltillista. 12 kuukauden euriborin ennustetaan nousevan vuoden loppuun mennessä korkeintaan puoli prosenttiyksikköä 1,7 prosenttiin. Ennustaminen ei kuitenkaan ole helppoa, toteaa Kuopion Osuuspankin rahoitusjohtaja Antti-Jussi Pitkälä.

- Pitääkö ennusteemme paikkansa, siitä voi olla montaa mieltä. Jos asiakas on huolissaan maksukyvystään, me suosittelemme hänelle ehdottomasti korkokattoa, Pitkälä sanoo.

Hintojen ei uskota enää putoavan

Vielä vuosi sitten 39 prosenttia barometrin vastaajista uskoi, että asuntojen hinnat kääntyvät vuoden sisällä laskuun. Nyt hintapudotusta odottaa enää 4 prosenttia. Uutena ilmiönä yhä useampi vastaaja ajatteli asuntojen hintatason olevan kohtuullinen. Tuija Kronberg on Kuopion hintatasosta toista mieltä.

- Ainakin keskustan hinnat ovat kalliita, jos niitä vertaa vastaavankokoisiin kaupunkeihin.

OP-Pohjolan asuntobarometriin haastateltiin 2 000:a 18 - 74-vuotiasta suomalaista helmi-maaliskuussa.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen