Kukkien paloa verkkokalvoilla ja chilin poltetta huulilla

Puutarhan Kevät -messut tarjoavat viikonvaihteessa viherpeukaloille laajalla skaalalla asiaa ja viihdettä. Paikalla voi vaikkapa ihastella Turun nimikkotulppaaneja tai kokeilla omia rajojaan syömällä chiliä monessa muodossa.

chili
Chili
Maailman tulisin chili, Naga MorichYLE / Juha-Petri Koponen

Puutarhan Kevät -messut vetivät lauantaina hyvin väkeä heti aamusta. Moni oli päättänyt saapua paikalle heti ovien avaamisen aikaan yhdeksältä ja aamupäivän aikana messuilla liikuttiin jo monin paikoin jonoissa matelemalla.

Puutarhaneuvos Arno Kasvin valitsemaa Turun nimikkotulppaania sai ihmetellä heti A-hallin sisääntulokohdassa.

- Yllättävän komealtahan tuo hyödettykin versio Turku-tulppaanista täällä näyttää, arveli Kasvi itse.

- Tosiasiassa se kasvaa kyllä sitten ulkona vielä komeammaksi. Toivotaan, että turkulaiset ottavat kasvin omakseen ja hankkivat niitä sitten myöhemmin loppukesällä omiin pihoihin.

Kulttuuripääkaupunki 2011 -organisaation pyynnöstä nimikkotulppaanin kaupungille valinnut Kasvi lupailee, että Turku-tulppaani on omiaan menestymään näillä main.

- Juu juu, kyllä tämä täällä menestyy, kuten kaikki muutkin tulppaanit!

Oranssi väri oli ainoa toive, joka Kasville esitettiin nimikkotulppaanin valintaan.

- Värillähän halutaan kuvata tätä "Turku palaa" -ajatusta, joka kulttuuripääkaupunkihankkeessa on päällimmäisenä.

Paloa ja poltetta sai myös chilin muodossa

Suomen Chiliyhdistys piti tulista tarjontaa yllä messuosastolla, josta löytyi chiliä monessa muodossa: siemenistä taimiin ja suklaasta piparkakkuihin.

- Chili-innostus on Suomessa jatkuvasti kasvussa, kertoi salolainen chilin viljelijä ja yhdistyksen jäsen Pentti Heinä.

- Meistä yhdistyksen jäsenistä aika moni on kotoisin täältä Varsinais-Suomesta. Täällä on osattu hurahtaa chiliin jo kauan sitten, iloitsi Heinä.

- Tämähän on siitä mainio kasvi, että sitä on saatavana todella miedoista aina infernaalisen tulisiin eli jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Chiliin voi tutustua chiliyhdistyksen messuosastolla maistellen vaikkapa chilisuklaata tai chilipiparkakkua. Uusimpia tuotteita markkinoilla on habanero-chilillä maustettu tikkari, jota ei Heinän mukaan ole syytä antaa lapselle, vaikka se ulkoisesti kovin lapsille soveltuvalta näyttääkin.

- Ei ei ei, habanerosta kun on kyse, niin tämä on kyllä pikemminkin aikuisten tikkari, Heinä opasti.

Turun Radion toimittaja Jorma Tuominen on tulisten ruokien ystävä ja toimi habanero-tikkarin koemaistajana.

Maistelu sujui Tuomiselta ilman ongelmia.

- Tämän kestää kuin mies. Ei tässä ilmekään värähdä, totesi Tuominen viileästi.

Ulkopuolinen saattoi kyllä havaita päällisin puolin hillityssä miehessä pientä silmämunien kostumista tikkarin syömisen aikana.

Lähteet: YLE Turku / Sannimari Tuomola