Kimmo Kiljunen selitti matkustamistaan

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on selittänyt ulkomaanmatkojaan erityisessä tiedotustilaisuudessa. Kiljunen perusteli toimittajille, miksi ja miten hän jatkoi Parlamenttien välisen liiton IPUn vuosikokouksen jälkeen matkaansa Aasiassa.

talous
Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (SDP).
Kiljunen perusteli, miksi ja miten hän jatkoi eduskunnan virkamatkaa omalla matkallaan Aasiassa. Parlamenttien välisen liiton vuosikokouksen jälkeen Kiljunen matkusti Myanmarissa ja Bhutanissa tapaamassa oppositiopoliitikkoja ja ministereitä. Matkoihin liittyi virkamatkan lentolippujen uudelleen järjestelyjä sekä lentoyhtiön alennuspisteiden käyttöä.

Kiljusen mukaan Parlamenttien välisen liiton matka oli virkamatka ja Bangkokista jatkunut matka Myanmariin ja Bhutaniin edustajan oma matka. Virkamatka päättyi 2. huhtikuuta ja oma matka päättyi 12. huhtikuuta.

- Se ei ollut lomamatka vaan matkalla oli poliittinen sisältö.

Kiljusen matkakohun taustalla on se, että hän muutti Bangkokin IPU-kokouksen businessluokan lentolipun turistiluokan lipuksi, mutta korotti sen Bangkokiin asti takaisin businessluokkaan hankkimillaan lentopisteillä. Bangkokista Intian kautta Myanmariin ja Bhutaniin Kiljunen matkasi turistiluokassa. Kiljusen mukaan virkamatkojen jatkaminen maksamalla itse lisäkustannukset on ollut eduskunnassa käytäntö jo vuosia.

- Tämä käytäntö, jossa kansanedustajat voivat jatkaa virkamatkaansa maksamalla mahdolliset lisäkustannukset itse, on ollut se, miten tässä talossa on toimittu vuosikausia. Näin ovat toimineet kaikki kansanedustajat, mukaan lukien minä, Kiljunen sanoo.

Niinistö kummastelee matkajärjestelyjä

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) pitää selvänä, että Kiljunen maksaa omat ylimääräiset lentonsa itse.

Puhemies ei myöskään hyväksy tapaa kikkailla lentoyhtiön plus-pisteillä matkojen järjestämisessä, koska plus-pisteet ovat eduskunnalle kuuluvat alennus lentolipuista.

- Ne ovat nimenomaan eduskunnalle nimettyjä etuuksia, eihän kukaan voi niillä omaan piikkiinsä kauppaa tehdä - johan tämä maailma aika merkilliseksi menisi. Toinen asia on se, että kyllä täällä on tapana, että kaikki virkamatkat etukäteen hyväksytään, niin kuin ne hyväksytään joka ainoassa instituutiossa ja yksityisellä sektorillakin hyväksytään jonkun toimesta ja etukäteen, eikä jälkikäteen, Niinistö sanoi.

Kiljunen haluaa vielä huomauttaa, että hän on ollut vuonna 2009 Kreikan ja on vuonna 2010 Kazakstanin erityislähettiläs, ja että näihin tehtäviin liittyvät matkat on luettu eduskunnan virkatehtäviksi, vaikka eduskunta ei matkoja maksa. Näistäkin matkoista kertyy lentoyhtiöiden plus-pisteitä.

Poliitikkotapaamisia Myanmarissa ja Bhutanissa

Kiljunen esitti Myanmarin ja Bhutanin matkastaan ohjelman, jossa oli tapaamisia muun muassa Myanmarin opposition kanssa ja alueella olevan EU-edustajan kanssa.

Bhutanissa Kiljunen tapasi muun muassa maa- ja metsätalousministerin sekä pääministerin.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös, kuuluiko tamperelaistutkija Anna Kontula hänen seurueeseensa. Kiljunen sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän vastaa vain omia matkojaan koskeviin kysymyksiin. Hän sanoi, että ei vastaa muiden ihmisten matkustamisista.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Hakahuhta