Hansaprint irtisanomassa jopa 170 työntekijää

TS-Yhtymään kuuluva Hansaprint aloittaa yt-neuvottelut. Ne saattavat johtaa enintään 170 henkilön irtisanomiseen. Näistä 140 on työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä tai ylempiä toimihenkilöitä.

talous
Hansaprint on Suomen suurin painotalo.
Hansaprint on Suomen suurin painotalo (arkistokuva).YLE / Samuli Holopainen

Neuvotteluiden taustalla ovat yhtiön liiketoiminnan uudelleenjärjestelyt kustannussäästöjen aikaansaamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi, sekä tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

Hansaprint sopeuttaa toimintaansa vastaamaan toimialan pudonnutta kysyntää.

- Painamisen kauppatase on ensimmäistä kertaa toimialan historiassa kääntynyt Suomen kohdalla negatiiviseksi, eli Suomeen tuodaan enemmän painotuotteita, kuin mitä täältä viedään, totaa Hansaprintin toimitusjohtaja Timo Ketonen.

- Digitaalinen markkinointi ja sähköinen viestintä ovat kovassa kasvussa. Perinteinen painaminen hiipuu, mikä näkyy Hansaprintin kohdalla mm. käyttöohjeiden ja puhelinluetteloiden painamisen vähenemisenä. Toinen tekijä on se, että mediamainonnassa printtimedia on ollut taantumassa, mikä on johtanut siihen, että painamiemme lehtien sivumäärät ovat olleet laskussa.

Vielä ei ole tietoa siitä, mihin toimipisteisiin henkilövähennykset kohdistuvat. Turun lisäksi Hansaprintillä on toimintaa muun muassa Vantaalla.

Yt-neuvottelut on tarkoitus saada valmiiksi toukokuun loppuun mennessä.

Työt olleet vähissä

Turun kahden tehtaan ja Vantaan tehtaan väki hiljeni tiedon saatuaan, mutta ainakaan Turussa ulosmarsseihin ei ryhdytty.

- Kyllä perinteisesti ensin neuvotellaan ja kuunnellaan, että miten asiat ovat. Ei tänään mitään ulosmarsseja järjestetty. Asiat ovat kesken ja lopullinen tulos epävarma. Ensin katsotaan, kertoo Hansaprintin Turun pääluottamusmies Mikael Kaartoaho.

Täytenä yllätyksenä yt-neuvottelujen aloittaminen ei kuitenkaan tullut.

- On pitkään ollut pakkolomia ja tämmöisiä, eli ei sitä voi kiistää, etteikö töiden vähyyttä olisi. Monet yt:t ollaan käyty läpi ja jälleen kerraan roikutaan löysässä hirressä, Kaartoaho toteaa.

Lähteet: YLE Turku