1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Jäkälät kertovat huonoja uutisia Uudenmaan ilmanlaadusta

Lievät jäkälävauriot ovat lisääntyneet alueella huonon ilmanlaadun takia. Vauriot kertovat huonon ilmanlaadun leviämisestä yhä kauemmas.

Kuva: YLE Uusimaa

Uudenmaan ELY-keskuksen tutkimuksen mukaan ilmanlaatu on edelleen heikointa Helsingissä. Iloinen uutinen on kuitenkin se, että pääkaupungin sormipaisukarvejäkälän kunto on parantunut ja jäkälälajisto on elpynyt edellisiin tutkimusvuosiin verrattuna.

Pahoin vaurioituneita jäkäliä on löydetty myös Espoosta, Vantaalta, Porvoosta, Lohjalta, Tammisaaresta, Inkoosta ja Hangosta. Erityisesti Hangossa ja Lohjalla vauriot olivat kuitenkin vuonna 2009 lieventyneet.

Uudenmaan ilmanlaatua seurataan selvittämällä viiden vuoden välein havupuiden rungolla kasvavien jäkälien esiintymistä ja kuntoa. Ne reagoivat herkästi, mutta hitaasti ilmanlaadussa tapahtuviin muutoksiin.

Vuonna 2009 arvioitiin ilmanlaatua männyn päällysjäkälien esiintymisen ja kunnon perusteella.

Kaiken kaikkiaan pahimmat jäkälävauriot Uudenmaan voimakkain kuormitetuilla alueilla ovat lieventyneet, mutta samalla suhteellisen kaukana sijaitsevista alueista lievät vauriot ovat yleistyneet 2000-luvun vaihteeseen verrattuna.