Logistiikkakeskus etenee valituksesta huolimatta

Tornion Kyläjoelle kaavaillun logistiikkakeskuksen suunnittelu etenee hallinto-oikeuteen tehdystä kaavavalituksesta huolimatta. Logistiikkakeskuksen ideana on yhdistää Suomen ja Ruotsin raideleveydet.

logistiikka
Tornion kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio.
YLE / Kyösti Vaara

Tornion yleiskaavasta tehdyn valituksen vuoksi kaavaa ei ole voitu vielä hyväksyä, mutta Tornion kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio uskoo, että valitus ei viivästytä hankkeen etenemistä.

- Ainoa yleiskaavasta tehty valitus sattui juuri tuolle alueelle. Valitus on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Me ollaan annettu vastine valituksen pohjalta ja valittaja on antanut vastavastineen. Tässä ei ole sellaisesta asiasta kyse, jota ei ole jo aikaisemmin käsitelty, sanoo Lokio

Kyse on pohjoisesta tulevan ratalinjauksen sijainnista logistiikka-alueella.

- Valittaja haluaa ratalinjaa siirrettävän 300 metriä itään. Yleiskaavassa radan paikkaa ei ole vielä edes määritelty tarkkaan, kertoo Lokio

Kaupunki on vastineessaan ilmoittanut, että siirto on mahdollista mutta asia tarkentuu sitten, kun Ratahallintokeskus ja Barnverket päättävät lähteä asiassa eteenpäin.

Yhteys Länsieurooppalaiseen rataverkkoon

Logistiikkakeskukselle tulisi rata sekä Suomen että Ruotsin raideleveydellä. Merkittävää on, että logistiikkakeskukselta olisi yhteys Länsieurooppalaiseen rataverkkoon.

Logistiikkakeskuksen rakennustyöt voitaisiin aloittaa mahdollisesti vuonna 2012. Keskuksen suunnitelmia esitellään keskiviikko iltana Kyläjoen koululla.

- Tässä vaiheessa aletaan keräämään tietoa asemakaavan laatimista varten. Me selvitetään, missä se logistiikkakeskus loppujenlopuksi sijaitsee. Lähtökohtana on se, että se on Kyläjoella, mutta tarkempi paikka hahmottuu suunniteluun edetessä. Täytyy selvittää, millä tavalla raiteet sijoittuvat ja millaisia rakennuksia alueelle tulee. Monta asiaa täytyy selvittää ennen kuin päästään tarkempaan suunnitteluun ja investointipäätöksiin, kertoo Lokio.

.

Lähteet: YLE Perämeri