Mieland painoi Obaman sanat kalsareihin

Rovaniemeläinen vaatemerkki Mieland on julkistanut uuden, ilmastonmuutokseen kantaa ottavan malliston. Puseroihin ja alushousuihin on painettu muun muassa Barack Obaman, Tarja Halosen ja Nicolas Sarkozyn ilmastolausuntoja.

alushousut
Teksti Hotter than climate Mieland-liikkeen seinällä.
Ilmastonmuutos-teema näkyy myös Mieland-liikkeen seinällä.YLE Marjukka Talvitie

Mielandin suunnittelijan Marjo Remeksen mukaan valtionpäämiehillä on ollut ilmastokokouksissa luja tahtotila, mutta lupaukset tahtovat jäädä toteutumatta.

- Siksi vaatteissamme on poliitikkojen kannanottoja siitä, kuinka he lupaavat torjua ilmastonmuutoksen, Remes sanoo.

Mieland tempaisee Rovaniemen design-viikolla keräämällä ihmisiltä ilmastonmuutokseen liittyviä viestejä vaatteissa siteeratuille maailman päättäjille. Heitä ovat alussa mainittujen presidenttien lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri Gordon Brown, Japanin ympäristöministeri Sakihito Ozawa ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeld.

Yritys lupaa niputtaa viestit ja lähettää ne Mieland-alushousujen kera kyseisille valtionpäämiehille ja -naisille.

Saksalaiset ihastuivat

Climate mates -tuotteet esiteltiin ensimmäisen kerran helmikuussa Saksassa Ambiente-messuilla.

- Ihmiset olivat aivan häkeltyneitä. Saimme palautettu myös sloganista "Hotter than climate", Remes kertoo.

Messuyleisöä ällistytti vaatteiden tapa ottaa kantaa.

- Emme julista sanomaa vaan tapamme on hienovaraisempi, Remes kuvailee.

Climate mates -mallisto koostuu lyhythihaisista trikoopuseroista naisille ja miehille sekä miesten ja naisten alushousuista.

Myöhemmin mallisto voi täydentyä muilla vaatteilla. Suunnitelmissa on muun muassa sadetakki, jolle yritys parhaillaan hakee Suomessa tuotantokanavaa.

Jälleenmyyjiä maailmalla

Aiemmin Mieland on ottanut vaatteissaan kantaa Kemijärven yöjunan ja Lapin autioituvien kylien puolesta. Uusi teema sopii Remeksen mukaan näitä paremmin kansainvälisille markkinoille.

Mieland on jo aloittanut viennin. Tuotteita myydään Saksassa, Ranskassa ja Japanissa, ja uusista jälleenmyyjistä neuvotellaan. Suomessa Mielandin tuotteita myy muun muassa Design Forum Shop Helsingissä.

Vaatteiden kotipaikasta Rovaniemeltä vakituinen myyntipiste on kuitenkin tähän saakka puuttunut. Tilanne korjaantui keskiviikkona, kun Mieland avasi liikkeen Pohjolankadulla Johannes Laurin käsityötaloksi kutsutussa rakennuksessa.

Lyhyt hiilijalanjälki

Climate mates- malliston vaatteet on valmistettu muiden Mieland-vaatteiden tavoin ekologisesta puuvillasta, joka on kudottu kankaaksi Suomessa.

- Ekologinen puuvilla viljellään ilman torjunta-aineita. Useimmiten puuvilla tulee Turkista, Remes kertoo.

Painatus ja ompelu on tehty Rovaniemellä käsityönä. Tällä yritys pyrkii mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

Marjo Remeksen mukaan tuotteet ovat myös laadukkaita.

- Materiaali on todella tasalaatuista. Vaatteet eivät veny eivätkä repeä. Emme ole saaneet lainkaan reklamaatioita, Remes kertoo.

Kaikki alkoi junasta

Mieland on tehnyt kantaaottavia vaatteita Rovaniemellä vuodesta 2006. Kaikki alkoi juna-kalsareista, eli junakuvioiduista alushousuista joilla otettiin kantaa Kemijärven yöjunan lakkauttamispäätökseen.

Alushousuista tuli nopeasti myyntimenestys myös Rovaniemen ulkopuolella ja nuoret ammattilaiset päättivät yrittää siipiään yritysmaailmassa.

Rohkeus kannatti, sillä tällä hetkellä Mieland työllistää kaksi kokopäiväisesti ja kaksi osa-aikaisesti. Lisäksi yritys tuo työtä ompelijalle, jolla se teettää ompelutyöt alihankintana.

Omien tuotteiden lisäksi Mieland tekee tilaustuotteita yrityksille.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie