1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. viihde

Karjalantalosta rokkitalo

Joensuussa sijaitsevasta Karjalantalosta tulee rytmimusiikin keskus. Talon uuden elämän perustan luovat jatkossa Joensuun Popmuusikoiden klubi- ja ravintolatoiminta sekä Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun pop-, jazz- ja kansanmusiikin opetus.

Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

Toiminnasta vastaa popmuusikoiden perustama Töminä Oy. Popmuusikoille talon vuokraa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö.

Popmuusikoiden toiminnanjohtaja Markku Pyykkönen uskoo, että keskus herää henkiin jo helmikuussa 2011. Pyykkösen mukaan yhteistoiminnalla Karjalantalosta luodaan valtakunnallisesti merkittävä musiikin keskus ja yksi Itä-Suomen tärkeimmistä konserttipaikoista.

- Kulttuurista hyvinvointiahan tässä haetaan, ja rytmimusiikin keskus tulee palvelemaan Joensuun seutua ja koko maakuntaa. Karjalantalossa ei tulla tekemään matalaa tai korkeaa kulttuuria vaan tuottamaan kiinnostavaa ja laadukasta ohjelmatarjontaa, Pyykkönen sanoo.

Rytmimusiikin keskus herättää henkiin monen joensuulaisen kaipaaman rokkiklubi Kerubin. Karjalantaloon sijoittumisen myötä Joensuun Popmuusikoilla on tarkoitus ryhtyä kehittämään myös koko Ilosaaren toimintoja.

Joensuun Popmuusikot ry on 1971 perustettu pohjoiskarjalainen elävän musiikin yhdistys. Sen toimintaan kuuluvat Ilosaarirockin ja Rokumentti -elokuvafestivaalin järjestäminen, sekä apurahojen jakaminen yhdistyksen rahastosta.

Karjalantaloon myös opetusta

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoululle rytmimusiikin keskuksen perustaminen merkitsee koko musiikin koulutusohjelman tulevaisuutta varjostaneen tilaongelman ratkaisemista. AMK:n kansanmusiikin ja pop-jazz -linjan opetus muuttaa alivuokralaiseksi Karjalantalon alakertaan.

- Yhteistyö takaa pop-jazz opetuksen ja maamme ainoan ammattikorkeakoulutasoisen itäisen kansanmusiikin koulutuksen jatkumisen Pohjois-Karjalassa, toteaa ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski.

Ammattikorkeakoulu keskittää Ilosaareen vähitellen kaiken musiikin koulutuksensa. Lähivuosina järjestetään vielä myös klassisen musiikin opetusta konservatoriolla.

Ammattikorkeakoulussa uskotaan myös, että uudet tilat houkuttelevat kouluun nykyistä enemmän hakijoita viimeistään ensi vuoden yhteishaussa.

Säätiön hallitus hyväksyi "rokkitalon" mukisematta

Uusi rytmimusiikin keskus tietää vuosikymmeniä Karjalantalossa majaa pitäneelle Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiölle muuttoa keskustaan. Uudet tilat löytyivät Niskakatu 4:stä, jonka säätiö omistaa vanhastaan.

Aiemmin vajaakäyttöisenä olleen Karjalantalon kaikki tilat tulevat käyttöön, kun rytmimusiikin keskus perustetaan. Se tietää lisää vuokratuloja KKES:lle, vaikkakaan osapuolet eivät paljastaneet vuosivuokran suuruutta.

Säätiön toiminnanjohtaja Satu Kokkonen on iloinen uusista vuokralaisista. Hänen mukaansa kulttuuri palaa Karjalantaloon.

- Karjalantalo palautetaan alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, sillä talo rakennettiin aikoinaan kulttuuritaloksi.

Kokkosen mukaan Karjalantalon muuttaminen rokkitaloksi ei kohdannut vastustusta säätiön hallituksessa. Myös hänen itsensä mielestä nyt solmittu sopimus edistää pohjoiskarjalaista musiikkikulttuuria ja tuo lisää elävyyttä koko Ilosaareen.

Kellari-klubille sekä Karjalantalon perinteiselle ravintolalle rytmimusiikin keskuksen perustaminen merkitsee toiminnan loppumista nykymuodossaan. Joensuun Popmuusikoilla ei ollut vielä tietoa siitä, missä muodossa ravintolatoiminta jatkuu Karjalantalossa.

Rakennuksessa joudutaan tekemään vielä muutoksia lähinnä äänieristykseen, ennen kuin musiikkitoiminta voi alkaa. Korjaustyöt maksavat Popmuusikoiden mukaan muutamia satoja tuhansia euroja.

Historiallinen ja tunteikas talo

Karjalantalo on Joensuun Ilosaaressa sijaitseva, 1954 valmistunut arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelema ravintola- ja kulttuuritalo, joka rakennettiin museo- ja ravintolakäyttöön ylläpitämään karjalaista kulttuuria. Talon toimintaa on leimannut vahva yhteisöllisyys koko sen olemassaolon ajan.

Talo rakennettiin talkoilla, rakennusmateriaaliksi saatiin mm. Rauma-Repolan Penttilän palaneen navetan tiilet. Vielä nykyäänkin taloon saadaan lahjoituksia, viimeisimpänä joensuulaisten rakennusliikkeiden lahjoittama pääportaikko.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on vuonna 1950 perustettu yleishyödyllinen tiedettä, taidetta ja kulttuuritoimintaa tukeva apurahasäätiö, jonka tarkoituksena on karjalaisen henkisen ja aineellisen viljelyn tukeminen sekä karjalaisten perinteiden vaaliminen maassamme. Tarkoitusta toteutetaan myöntämällä apurahoja ja avustuksia, tukemalla tutkimus- ja julkaisutoimintaa, järjestämällä juhlia ja muita aatteellisia tilaisuuksia sekä ylläpitämällä perinnettä säilyttäviä kokoelmia ja laitoksia. Apurahoja ja avustuksia säätiö jakaa vuosittain noin 500 000 euroa.