Opiskelija voi saada kesän toimeentulon opiskelemalla

Opiskelijat suunnittelevat parhaillaan kiivaasti tulevaa kesää. Kesätyöpaikkoja on pitänyt hakea jo hyvissä ajoin talvella. Näin kesän korvalla tarjolla on vain yksittäisiä vapaita työpaikkoja, jos niitäkään. Jos kesätyöpaikka on jäänyt saamatta, voi opiskelija saada toimeentulonsa opiskelemalla.

kesätyö
Kesäajan opintotukea ja talousvinkkejä esiteltiin Itä-Suomen yliopistolla keskiviikkona.
Kesäajan opintotukea ja talousvinkkejä esiteltiin Itä-Suomen yliopistolla keskiviikkona.YLE / Sari Jormanainen

Taloustaantuman myötä kesätyöpaikat ovat olleet tiukoilla. Kesäopinnoista onkin tullut runsaasti kyselyjä Itä-Suomen yliopiston opintotukilautakunnan sihteerille. Kesäopintoihin voi saada tukea yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi kuukaudeksi. Ilmaiseksi tukea ei kuitenkaan myönnetä.

- Tukikuukautta kohti opintoja pitää suorittaa 5 opintopisteen edestä. Kesäopintojen pitää liittyä siihen tutkintoon, johon opiskelijalla on opinto-oikeus. Myös opintoihin liittyvä harjoittelu voidaan laskea kesäopinnoiksi, opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen sanoo.

Kesän suoritukset tarkistetaan syksyllä

Opintotuen saaminen kesällä vaatii opintosuunnitelman. Opintotuki myönnetään laaditun suunnitelman perusteella. Lokakuussa suoritetut opinnot tarkistetaan. Jos opinnot ovat edenneet suunnitelman mukaan, on kaikki kunnossa. Jos taas opinnot eivät ole syystä tai toisesta edenneet kesällä, vaaditaan asiasta lisäselvityksiä.

- Opiskelijan antaman selvityksen perusteella sitten pohditaan, että mitä tehdään. Jos opintojen viivästymiselle on pätevä syy, ei tukia peritä takaisin. Joskus on kyllä jouduttu perimään kesätukia takaisinkin, kun opinnot eivät ole edistyneet, Pitkänen sanoo.

Opintotukea voi hakea jo nyt kesäopintoja varten. Viimeistään opintotukihakemus pitää kuitenkin jättää sen kuun loppuun mennessä, miltä kuulta tukea haetaan.

Säästöjä ruokaostoksilla

Opintoraha on 298 euroa / kk. Opintorahan lisäksi myönnetään asumislisää enintään 201,60 euroa / kk. Halutessaan opiskelija voi myös nostaa valtion takaamaa opintolainaa 300 euroa / kk.

Kaikki vaihtoehdot yhteensä tuovat opiskelijalle yhteensä noin 800 euroa kuukaudessa. Vuokran jälkeen elämiseen jäävä raha ei välttämättä päätä huimaa. Tarkan euron vartija selviää summalla kuitenkin mukavasti.

Pohjois-Savon Martat ovat havainnollistaneet erilaisilla korimalleilla, kuinka euroja saa säästöön kauppareissulla. Esimerkin mukaan 6 eurolla voi ostaa joko perusaterian neljälle hengelle tai pussin sipsejä ja karkkeja.

- Tässä neljän hengen ruokakorissa on paketti jauhelihaa, herne-maissi-paprikaa, perunaa, porkkanaa, ruisleipää, maitoa ja mandariineja. Näistä saa ihan hyvän aterian ja hinta on noin 6 euroa. Toisessa korissa on sitten napostelujuttuja ja juomia. Tässä on sipisiä, karkkia, suklaapatukka ja energiajuoma. Hinta on tässä korissa myös noin 6 euroa, sanoo Heta Nykänen Pohjois-Savon Martoista.

Aivan oma menoneränsä on alkoholijuomat. Muutaman siideritölkin hinnalla neljä ihmistä söisi kunnon aterian.

- Tässä korissa on kolme tölkkiä siideriä. Osa tölkeistä on vielä halvempaa kaupan merkkiä. Näiden juomien hinnaksi on tullut 7 euroa. Ja tässä on vasta kolme siideriä. Näillä esimerkeillä voi hyvin havainnollistaa sitä, että mihin ne rahat oikeastaan menevät. Emme toki halua tuomita kaikkia herkutteluja ja nautiskeluja. Jos kuitenkin on tarve käyttää rahaa maltillisesti, niin näitä herkuttelupäiviä kannattaa pitää harvemmin, Nykänen toteaa.

Kesätyöt kartuttavat mukavasti opintokassaa

Pikainen kierros Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella antaa kuvan siitä, että kesätöitäkin opiskelijat ovat saaneet. Aina kesätyöt eivät kuitenkaan löydy opiskelupaikalta. Moni meneekin mieluusti töihin myös kotipaikkakunnalleen.

- Menen kesäksi töihin kotipaikkakunnalleni Mänttä-Vilppulaan. Sovin jo oikeastaan viime kesänä kaupassa työskennellessäni, että tulen samaan työhön myös seuraavana kesänä. Minä halusin kesätöihin juuri kotipaikkakunnalleni, koska toimin siellä kaupunginvaltuustossa, ensimmäistä vuotta ympäristötieteitä opiskeleva Minna Pietikäinen kertoo.

Opintojen alkuvaiheissa oman alan töiden saaminen on melko hankalaa. Lääketieteen opiskelijat kertovat, että valelääkäritapausten myötä työnantajat ovat nyt entistä tarkempia palkatessaan opiskelijoita. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille on kuitenkin tarjolla alaan liittyviä töitä.

- Nimikkeiden kanssa on nyt oltava erittäin tarkkana. Ensimmäisen vuoden opiskelija voi toimia muun muassa laboratorion hoitajana ja hoitoavustajana, lääketieteen opiskelija Perttu Piirainen sanoo.

Kolmen lääketieteen opiskelijan kaveriporukasta kaikki ovat saaneet töitä kesäksi. Kaksi on päässyt opiskelemalleen alalla ja yksi lähtee aiemmin suorittamansa tutkinnon oikeuttamiin töihin.

- Viime kesänä työllistyminen oli todella vaikeaa ja sitä se on vielä tänäkin kesänä. Yritykset eivät palkkaa kesätyöntekijöitä kuin todelliseen tarpeeseen. Imagonkohotuksen vuoksi yritykset eivät enää palkkaan kesätyöläisiä. Minä pääsin kesäksi aiempien opintojen perusteella IT-alan töihin, lääketieteen opiskelija Petteri Raejärvi sanoo.

Lähteet: YLE Savo / Sari Jormanainen