1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyrock innostuu pienistä

Suomen vanhin indie-rockfestivaali Jyrock juhlii viikonloppuna Jyväskylässä 25-vuotista taivaltaan. Festivaali ei ole suostunut muuttumaan. Ylioppilastalon sali on yhtä matala kuin ennenkin ja edelleen tapahtuma haluaa nostaa esille bändejä musiikin marginaaleista. Isoja yhtyeitä ei edes kosiskella, koska hintalappu on kasvanut monella liian suureksi.

viihde
Heijaste-yhtye esiintyy
Mika Kanerva / Yle

Yhdistävä tekijä ensimmäisellä vuoden 1985 ja tämän vuoden Jyrockilla on pohjoissuomalainen kulttibändi Terveet kädet. Orkesteri on Suomen vanhin yhä toimiva hardcore punk- yhtye. Sen 51- vuotias keulakuva Läjä Äijälä muistaa 25-vuoden takaisen festivaalin erikoisena maakuntamatkana.

– Oli se aika rassaava reissu. Matka oli pitkä, kun Torniosta lähdettiin. Keikkabussissa oli älyttömän kylmä ja sivuikkuna rikki. Kun päästiin vihdoin Ilokiveen, keikkabussi jääty pihaan. Jotenkin epätavallinen reissu, muistelee solisti Äijälä.

Sen sitkeä punkkari pystyy myös palauttamaan mieliin, että kaikki oli siihen aikaan vähän pienempää ja huuruisempaa kuin nykyään.

– Ei paljon muista, mutta valokuvista olen nähnyt, että taisi siellä olla ihan mukava meininki. Itellä oli vähän kuivettunut olotila. Sen muistan, että bensa loppu paluumatkalla ennen Oulua. Olen kyllä käynyt myöhemmin muuten Jyrockissa toisten keikoilla, kertaa Äijälä.

Raha linjaa ohjelmistoa

Jyrockin promoottori Johannes Lintunen näkee festivaalin tärkeänä henkireikänä paikalliselle nuorisolle. Suurimmat innoittajat löytyvät usein marginaalimusiikin maailmasta.

– Terveet kädet on osoitus siitä, että vaihtoehtomusiikki puhuttelee. Yli viiskymppiset punkkarit jaksavat edelleen innostaa nuoria samalla tavalla kuin 30 vuotta sitten. Se on hienoa, hehkuttaa Lintunen.

Jyrock on aina ollut rajallisen rahamassin tapahtuma. Taloudellinen tilanne on tänäkin vuonna tiukka ja sponsorit edellisvuotta kitsaampia. Lintusen mukaan myös yhtyeet ovat tulleet ahneemmiksi.

– Kyllä yleinen hintakehitys näkyy bändipolitiikassa. Hinnat ovat todella nousseet. Nimiartistit maksavat meille liikaa. Toisaalta monet pienet bändit olisivat valmiita maksamaan siitä, että pääsisivät Jyrockiin. Tässä välillä taiteillaan, avaa ohjelmistopolitiikkaa Lintunen.

Jyrockilla on kasvatuksellinen tehtävä

Festivaali on omintakeinen myös puitteittensa puolesta. Se on aina järjestetty kampuksella keskellä akateemista ahkerointia – ylioppilastalolla. Merkittävä asia on ollut myös nuorten talkoohenki.

– Jyrockilla on ollut tietty kasvatuksellinen leima. Kun uudet opiskelijat tulevat, tapahtuman järjestäminen on heille avoin mahdollisuus. Saavat keksiä ikään kuin tapahtuman aina uudestaan. Vaikka me vanhemmat tiedämme, miten kaikki menee, naurahtaa Lintunen.

Uutta Jyrockissa on juhlavuonna ulkoterassi, joka on otettu musisointikäyttöön. Näin legendaarinen sisäilmafestivaali ei ole aivan yhtä umpio kuin takavuosina.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Mikko Maasola

Lue seuraavaksi