1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hajuvedet

Miehen tuoksu on puhdas, raikas ja miehekäs

Entistä useampi mies ei luota enää pelkkään omaan miehiseen tuoksuunsa ja sen vetovoimaan, vaan turvautuu myös partavesien, ihonhoitotuotteiden ja hajuvesien apuun. Myös mies haistelee kevään trendituoksuja.

Kosmetologi Päivi Mussalo tietää miltä miehen tulee tuoksua. Kuva: YLE / Markku Lähdetluoma

Lahden Trion kauppakeskuksessa toimivan Stockmann Beautyn asiakkaista kolmasosa on miehiä, kertoo kosmetologi Päivi Mussalo. Miesten osuus asiakkaista on kasvanut koko ajan, joskin valtaosa hyllymetreistä on valjastettu naisten tarpeisiin.

- Naiset ovat vaihtelunhaluisempia ja ehkä mieliala muuttuu useammin eli halutaan jotain uutta mitä ei ole muilla. Naisilla erityisesti on erikseen iltajuhla- ja menotuoksut ja erikseen arkipäivinä käytettävät kevyemmät tuoksut. Miehetkin ovat tosin hieman tulleet tähän tapaan mukaan, kertoo Mussalo.

Mies vaivautuu hajusteiden pullomeressä

Päivi Mussalo kertoo, että mies tulee vähän varovaisemmin liikkeeseen ja tutkii paikkoja tarkemmin.

- Meillä onkin heti myymälän sisäänkäynnin vieressä miesten tuoksut ja ihonhoitotuotteet. Se on tarkoituksella tehty näin, että miehen on helppo tulla liikkeeseen. Mies voisi tuntea olonsa vaivautuneeksi, jos joutuisi kävelemään ihan perimmäiselle hyllylle liikkeen takaosaan.

Mussalo kertoo myös, että miehet ovat merkkiuskollisempia kuin naiset eli jos löytyy se hyvä tuoksu mistä saa vaimolta tai tyttöystävältä kehuja niin sitä kyllä haetaan muutama purkki lisää.

Parta kasvaa vain miehillä

Parta kasvaa tunnetusti vain miehille, joten partavesien käyttö onkin sitä tutuinta omaa aluetta kun miehiltä kysytään hajuvesien käytöstä. Partavedet paitsi tuoksuvat hyvältä, niin myös hoitavat ihoa parran ajon jälkeen.

- Partavesi laitetaan ainoastaan kasvoille parranajon jälkeen rauhoittamaan ihoa ja vähän sulkemaan niitä ihokarvatuppia, ettei tule tulehduksia. Miesten hajuvesiä ovat eau de toilette ja eau de cologne- vahvuudet. Niitä ei laiteta kasvojen alueelle, vaan kaulan alueelle naisten tavoin ja ranteeseen, tarkentaa Mussalo.

Ihon pH-arvo määrittelee tuoksun

Jokaisen oma pH-arvo on ratkaiseva tuoksun syntymisessä iholla. Samatkin tuoksut tuoksuvat eri ihmisillä erilaisilta.

- Jos haet vaikkapa kevyempää tuoksua niin silloin kannattaa kokeilla se iholla, koska se saattaa päivän mittaan hieman muuttua ja tulla erilaisia piirteitä mitä ei ole tuoksulapulla huomannut, kosmetologi Päivi Mussalo muistuttaa.