1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pärjäisikö maailma ilman lentokoneita?

Islantilaisen tulivuoren aiheuttama lentosulku saa pohtimaan ilmateitse liikkumisen syvintä tarkoitusta. Maailmalla viikon aikana jumissa olleet ihmiset ovat ministereitä myöden joutuneet keksimään vaihtoehtoisia tapoja matkustaa. Risto Isomäki ja Kimmo Klemola pohtivat YLEn Aamu-tv:n keskustelussa, selviäisikö maailma ilman lentokoneita.

Tiedekirjailija ja -toimittaja Risto Isomäki sekä Lappeenrannan yliopiston kemian tekniikan yliassistentti Kimmo Klemola pohtivat Aamu-tv:n sohvalla tuhkaepisodin vaikutusta lentämisen tulevaisuuteen.

Kimmo Klemola muistuttaa, että lentämistä tulee rajoittamaan joka tapauksessa niin sanottu öljyhuippu, jonka jälkeen öljyn tuottaminen ja kuluttaminen on joudutaan lopettamaan. Lentäminen jouduttaa huipun saapumista reippaasti.

- Yhden ihmisen Thaimaan matka kuluttaa yhtä paljon öljyä kuin vuoden henkilöautolla ajaminen, hän sanoo.

Risto Isomäen mukaan lentorajoituksia voivat aiheuttaa jatkossa myös tulivuoret, sillä ilmaston lämpeneminen lisää tulivuorenpurkauksia. Tämä johtuu siitä, että tulivuorten aktiivisuus lisääntyy, kun jäätiköt sulavat.

- Jäätiköiden sulamisella on ihan suora ja kiistaton vaikutus niiden tulivuorten toiminnan vilkastumiseen, jotka sijaitsevat siinä jäätikön alla. Kauhuskenaario on se, mitä tapahtui 1700-luvulla, jolloin kaikki kolme Islannin suurta tulivuorta purkautuivat kertarysäyksellä.

Tulevaisuudessa tarvitaan idän pikajunia

Tulivuorenpurkaukset saattavatkin sekoittaa lentämistä Euroopan taivaalla jo ennen öljyhuippua, arvioi Isomäki.

- Jos tulee ratkaisevasti suurempia purkauksia, niin voi olla parinkymmenen vuoden sisällä yhteensä muutaman vuoden ajan sellaisia päiviä, jolloin ei voi lentää.

Kimmo Klemolan mielestä todellinen lentoriippuvuus koskee jotain muuta kuin lomamatkailua. Monet yhteiskunnan kannalta merkittävät tavarat ja varaosat liikkuvat ilmateitse.

- Sehän tarkoittaa sitä, että ehkä tehtaitakin joudutaan sulkemaan, jos lentoliikenne on pitkään pysähtynyt, sillä esimerkiksi varaosia tulee Yhdysvalloista, sanoo Klemola.

Islantilainen tulivuori on pakottanut kuvittelemaan lentokoneetonta maailmaa, mutta opittiinko ”testiviikosta” jotain?

- Toivoisin, että firmat alkaisivat korvata fyysistä liikkuvuutta esimerkiksi konferenssihuoneilla, missä ihmisten liikkuminen paikasta toiseen korvataan telekommunikaatiolla. Olisi myös hienoa, jos mannertenvälisiä junayhteyksiä kehitettäisiin, ja saataisiin oikeita idän pikajunia, Risto Isomäki vastaa.