Vuoden kaunein kirja sukeltaa miniatyyrikokoelmaan Turussa

Kirjataiteen palkinto vuoden kauneimmaksi kirjaksi on myönnetty Turun taidemuseon julkaisemalle teokselle Amour unit deux coeurs, Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma. Kirjan on suunnitellut Minna Luoma. Vuoden 2009 kauneimpien kirjojen kokoelmaan valittiin yli kaksikymmentä teosta.

kulttuuri
Vuoden kauneimmaksi kirjaksi valittu Amour unit deux coeurs.
YLE Uutiset Grafiikka, lähde: Antti Huittinen

Vuoden kaunein kirja esittelee Turun taidemuseon lahjoituksena saaman miniatyyrikokoelman sekä siitä viime vuonna pidetyn näyttelyn.

Palkinnon perustelujen mukaan graafinen suunnittelija Minna Luoma on käyttänyt kirjataiteen vanhoja ja uusia keinoja taitavasti ja eläytyen. Tuloksena on syntynyt miniatyyritaiteen ehdoilla toteutettu herkkä kirjataiteen helmi. Luoman töitä on palkittu myös aiempina vuosina.

Vuoden 2009 kauneimpien kirjojen kokoelmaan valittiin yhteensä 24 teosta. Graafisia suunnittelijoita palkittiin kolmekymmentäyksi. Paikasta kauneimpien kirjojen joukossa kilpaili yhteensä parisataa teosta. Voittajat valitsi Suomen kirjataiteen komitea.

Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailu oli vielä alkuvuonna uhattuna, kun Suomen kirjasäätiö vetäytyi sen rahoittamisesta. Uudeksi sponsoriksi löytyi kuitenkin Suomen Messusäätiö.

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmat kirjat yhtäjaksoisesti vuodesta 1947.

Lähteet: YLE Uutiset