Tuhkapilvi teki papista matkanjärjestäjän

Tuhkapilvi teki merimieskirkon papista matkanjärjestäjän ja majatalon pitäjän. Lontoosta suomalaisia kotiin kuljettavat bussit on tarkoitus täyttää paluumatkalla Suomeen jumiin jääneillä briteillä.

Kotimaa
Turun merimieskirkko.
Jouni Koutonen / Yle

Juha Rintamäki toimii suomalaisen merimieskirkon kirkkoherrana Lontoossa. Hän on viime päivät järjestellyt maassiivista bussikuljetusoperaatiota. Tavoitteena on saada jopa 500 Lontooseen lentokiellon takia juuttunutta suomalaista takaisin kotiin.

Tiistaina lähti yksi linja-auto, keskiviikkona kolme ja torstaina vielä kolme bussia kohti Skandinaviaa. Linja-autot ajavat Tukholmaan, josta merimieskirkko yrittää matkan ostaneille saada järjestettyä vielä laivamatkan Suomeen. Linja-autoreissu kestää vuorokauden.

Merimieskirkko on valmistellut myös paluukyytiä yhdessä Britannian Suomen suurlähetystön kanssa. Paluumatkalla tarkoitus on täyttää linja-autot kotiin palaavilla briteillä ja lontoonsuomalaisilla, jotka ovat odottaneet paluuta kotiin Suomessa.

Lattiamajoitus on tullut tarpeeseen

Merimieskirkko on tarjonnut tarvitseville myös majoitusta. Ympäri kaupunkia on etsitty vapaita patjoja kirkon käyttöön.

- Kirkkosalin lattiaa ei vielä ole otettu nukkumiskäyttöön, mutta kaikki muu tila kylläkin, kertoo Juha Rintamäki.

Hotellielämä on alkanut jo riittää monelle matkaajalle, sanoo Rintamäki.

- Kyllä huomaa sen, että ihmiset, jotka ovat olleet jo pitkään hotellissa yksin, ovat jo herkällä mielellä. Tukea on saatu ihmisille antaa. Olemme huomanneet, että ihmisillä on kova hätä ja siksi ryhdyimme järjestämään paluukyytejä.

- Kun meillä vastataan puhelimeen suomeksi, niin monesti ensimmäinen reaktio soittajalla on itku ja sen jälkeen huokaus: "Ihanaa, kun joku puhuu suomea!"

Loputtomiin merimieskirkon väkikään ei aio venyä, jos lentorajoitukset jatkuvat. Torstaina lähtevät näillä näkymin viimeiset linja-autot. Niihin tulee suomalaisia myös Irlannista. Bussikyytien tarve ei helpota, vaikka lentokentät ovat jo aukomassa oviaan.

-Ruuhkat ovat aivan valtavat ja niiden purkaminen kestää aikansa, sanoo Juha Rintamäki.

Hyvä mieli palkitsee

Paluukyydin Suomeen jokainen maksaa itse, mutta kirkko on joutunut myös tarjoamaan taloudellista apua viimeiset puntansa käyttäneille turisteille.

Juha Rintamäelle paras palkkio heille on hyvä palaute ja vilpitön kiitos. Kiitoksen eteen on tehty töitäkin, Juha Rintamäki laski, että pelkästään hänen puhelimensa soi tiistaina 440 kertaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa