Riihimäen meijeri pyörii rikkurityövoimalla

Valio pyörittää Riihimäellä toimintaa Meijeriväen Liiton jäsenten voimin ja on luvannut maksaa näille korotettua palkkaa. Riihimäellä laitoksella työskentelee tiettävästi myös maidontuottajia.

Kotimaa
Jogurttipurkkeja tuotantolinjalla
YLE / Sari Törmikoski

Suomen Elintarviketyöläisten liitto paheksuu Valion toimia Riihimäellä elintarviketyöntekijöiden lakon aikana. Suomen Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen kertoo, että Valion henkilöstöpolitiikka tulehduttaa pahasti työntekijöiden tuntoja juuri Riihimäellä.

Valion omistajaosuuskunnat ovat rekrytoineet viljelijäomistajia töihin elintarviketyöntekijöiden lakon aikana, kertoo Kuntonen.

Työtaistelua käyvä Suomen Elintarviketyöläisten liitto pitää Valion Riihimäen tehdasta erittäin ongelmallisena.

- Kyllä se erittäin hankala on ja useampaakin Valion laitosta koskee vähän saman tyyppinen tilanne, eli kun sinällään meidän laillista lakkoamme pyritään rikkuroimaan voimakkaasti niin se kyllä aiheuttaa tilanteen, jossa sopimusten aikaan saaminen pitkittyy aivan turhan takia, sanoo Kuronen.

- Meidän porukkamme hoitaa kyllä aivan rauhallisesti lakkovahtitehtävänsä ja laillinen lakko toteutetaan aivan niin kuin se on etukäteen ilmoitettu.

- Tietysti Valiolla itsellään on mahdollisuus puuttua tähän tilanteeseen. Tämmöinen toiminta, mitä nyt on tapahtunut toisen alan järjestön kautta tai viljelijäomistajien kautta, niin kyllä sillä se vaikutus on, että sopimisesta tulee vaan entistä vaikeampaa, sanoo puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Valion Riihimäen tuotantolaitoksen pääluottamusmies Jaana Kanto kertoo, että Valion porteista on mennyt tänään sisään aivan uutta väkeä ja töihin on mennyt todennäköisesti maidontuottajia tai heidän perheenjäseniään.

Lakossa on Riihimäen Valiolta yli 300 ihmistä.

Lähteet: YLE Häme