Rautainen kunto ja lehmän hermot

Ihmisen pelastaminen veden alta on yksi palomiehen vaikeimmista tehtävistä. Joensuussa koulutetaan parhaillaan kahdeksaa miestä suorittamaan etsintä- ja pelastustehtäviä tarvittaessa jopa 30 metrin syvyydessä.

Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Kurssin alkajaisiksi sukeltajakokelaat totuttelivat liikkumaan veden alla ilman sukelluslaitteita. Parhaillaan vuorossa on laitesukellusosio ja kesällä kurssilaiset pääsevät harjoittelemaan etsintää avovesisukelluksilla.

- Vesisukeltajia tarvitaan tehtävissä, joissa etsitään tai pelastetaan veden alle joutunutta henkilöä. Vedet ovat meillä aika tummia, joten etsintä on tehtävä veden alta. Pinnan päältä ei näe, kertoo palomestari ja työpaikkakouluttaja Ville Leinonen.

Vuoden mittaiseen koulutukseen päässeet miehet ovat läpäisseet tiukan seulan. Pääsykokeisiin kuului sukellus- ja uintitehtävien lisäksi Cooperin testi sekä lihaskuntotesti. Lisäksi sopivuutta mitattiin teoriakokeella.

- Kunnoltaan nämä miehet ovat pelastustoimen eliittiä, Leinonen sanoo.

Vedestä pelastettava ripeästi

Rautaisen kunnon lisäksi pelastussukeltajilta vaaditaan lehmän hermoja. Vesipelastusyksikön on oltava kelistä ja kellonajasta riippumatta valmiina minuutin aikana. Matkalla pelastuskohteeseen sukeltajat tekevät sukellussuunnitelman, jossa lasketaan muun muassa se, kuinka pitkään sukellukseen happea riittää.

- On myöskin tiedostettava se, että kun mahdollinen potilas löytyy, hänet on saatava pintaan mahdollisimman nopeasti ja samaan aikaan sukeltajan on huolehdittava omasta terveydestään.

Joensuun paloasemalla on tällä hetkellä vajaat 20 sukeltajaa. Myös muualla maakunnassa on muutamia koulutuksen saaneita. Ensi tammikuun jälkeen vesisukeltajia on kahdeksan lisää, mikäli kaikki läpäisevät koulutuksen.

Pelastuslaitoksen lisäksi sukeltajakoulutuksessa ovat mukana Pohjois-Karjalan Oppisopimuskeskus sekä Pelastusopisto.