Porokoira on korvaamassa korpit raadonetsinnässä

Porokoirista koulutetaan nyt moniosaajia. Viidestä viime vuonna syntyneestä porokoirasta on jatkossa apua paimennustehtävien lisäksi poron raatojen etsimisessä metsästä.

lapinporokoira
Poromies Hannu Kaartinen on tyytyväinen vuoden ikäisen porokoiransa Riitun toimintaan poron raatojen etsinnässä.YLE / Kalle Heikkinen

Aiemmin poromiehet ovat varsinkin talviaikaan seuranneet korppeja poron raatoja etsiessään. Koirien käytön uskotaan tehostavan petojen suuhun joutuneiden porojen löytymistä maastosta.

Jos raatolöydöt tehostuvat, saadaan poronhoitoalueen petotilanteesta nykyistä kattavampi kuva. Nyt varsinkin kesällä suuri osa petojen tappamista poroista jää löytymättä, kun petojen jälkiä ei päästä seuraamaan.

Koulutuksessa olevista koirista toivotaan löytyvän apua juuri tähän pulmaan, kertoo poromies Hannu Kaartinen Hallan paliskunnasta.

Poromies: Raatokoulutus on ollut hyvä

- Minä kyllä odotan, että Riitusta tulisi minulle oikein hyvä työkaveri ja löytäisimme raatoja. Tämä koulutus on ollut hyvä, ja tässä vaiheessa tuntuu siltä, että kyllä se saattaa löytääkin raatoja. Eli olen positiivisella mielellä suhtautunut tähän koulutukseen ja tuloksetkin ovat olleet positiivisia.

Vaivannäkö koulutuksessa siis kannattaa. Kouluttaja Reijo Hynynen uskoo, että koirat voivat päästä toden teolla töihin jo kesän lopulla, vaikka koirien koulutus jatkuu senkin jälkeen.

Jos tulokset ovat hyviä, voidaan raatokoiria kouluttaa muuallekin poronhoitoalueelle, sanoo Petoseutuhankkeen projektipäällikkö Juha Järvenpää.

Koulutus laajennettaneen koko poronhoitoalueelle

- Jo nyt minusta näyttää siltä, että näistä koirista varmasti tulee hyviä apureita etsintään. Tätä työtä kannattaa jatkaa muuallakin kuin näissä kolmessa Kainuun paliskunnassa eli Hallan, Hossa-Irnin ja Näljängän paliskunnissa.

Koulutus on osa Hyrynsalmen, Puolangan, Suomussalmen, Taivalkosken, Pudasjärven ja Kuusamon alueilla toimivaa Petoseutuhanketta. Porokoirien koulutus, kuten muutkin hankkeen tulokset, on tarkoitus levittää myös laajemmalle.

Erityisesti juuri raadonetsintään koulutettuhin koiriin on ladattu suuret odotukset.

- Tämä tuottaa lisäarvoa poromiehille. He saavat löytyneitten raatojen muodossa korvauksen tästä koiran kouluttamisesta.

Lähteet: YLE Kainuu / Maija Kautto