1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pukuvuokraamot

Teatterin puvut lähtevät kiertoon

Lappeenrannan kaupunginteatterin pukuvuokraamossa voi törmätä karhuun tai majavaan, hypistellä pitsejä ja pantterikankaita, keimailla kesähatussa ja koreissa kengissä. Pukuvuokraamon vuosikymmenten varastot tyhjennetään viikonloppuna kirpputoritempauksella. Vaatevarastosta saadaan lisätilaa harjoittelulle.

Kuva: YLE

Lappeenrannan pukuvuokraamon sadat kenkäparit ja rooliasut, kymmenet hääpuvut ja hatut vaihtavat omaistajaansa lauantaina teatterin kirpputorilla. Joukossa myös on varsinaisia löytöjä eri vuosikymmeniltä.

- Kaikilla puvuilla on oma tarinansa. Osa puvuista on useamman vuosikymmenen takaa ja pukuja ovat käyttäneet monet nimekkäät taiteilijat, kertoo teatterikerhon sihteeri Lenita Aikioniemi.

Pukuvuokraamo lopetetaan teatterin tilantarpeen vuoksi. Kellarissa sijaitseva tila otetaan harjoituskäyttöön mahdollisimman nopeasti.

- Kyllä osasta on haikea luopua, jos olisi mahdollista säästäisimme enemmän näitä pukuja ja rekvisiittaa, mutta se ei nyt ole mahdollista, toteaa puvustonhoitaja Päivi Hanttu-Lindström.

Karhuasu, keppihevonen ja hääpukuja

Kaupunginteatterin asuista osa on ommeltu teatterin ompelimossa, osa on saatu lahjoituksina. Kaikkiaan pukuja ja vaatteita on satoja, kenkiäkin on monta rivistöä.

- Lasten vaatteita ei ole paljon, mutta lastennäytelmistä on useita asuja, täällä on karhuasu ja majavapuku, Minnin korvat ja keppihevonen, puvustonhoitaja Päivi Hanttu-Lindström esittelee.

Pukuvukraamoa on hoitanut Lappeenrannan teatterikerho.

- Ei tämä mikään kultakaivos ole ollut, enemmänkin palvelua lappeenrantalaisille, teatterikerhon sihteeri Lenita Aikioniemi miettii.

Teatterin kirpputorille odotetaan aikamoista ruuhkaa. Tarjolla on varsin persoonallisia vaatteita, teatterivaatteista kun on kyse. Yleensä uusiin teatterikappaleisiin tehdään paljon uutta, vaikka vanhojakin vaatteita muodistetaan. Miesten puvut säilyvät huomattavasti naisten asuja pidempään.

- On täällä joukossa esimerkiksi varsin muodikkaitakin kenkiä ja kesäisiä hellehettuja, vaikka hatuistakin suurin osa on roolihattuja. Ja sitten on useita hääpukuja, lavalla on näköjään menty monta kertaa naimisiin, Lenita Aikioniemi toteaa.