1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Legendaarinen antikvariaatin pitäjä K. Ervasti on kuollut

Kalliossa Torkkelinkadulla vuosikymmeniä antikvariaattia pitänyt Kaarle Ervasti menehtyi kotonaan keskiviikkoaamuna sairauskohtaukseen. Ervasti jäi pitkäaikaisen sairauden vuoksi eläkkeelle vuosi sitten, mutta rakkaus kirjoihin säilyi.

Tieto 61-vuotiaan Ervastin kuolemasta levisi perjantaina muun muassa yhteisöpalvelu Facebookissa ystävien ja kanta-asiakkaiden suruviesteinä. Puoliso Meri Ervasti vahvisti tiedon miehensä kuolemasta iltapäivällä ja kiitti lämpimistä viesteistä.

– Kallelle ihmiset ja kaikenlainen muistaminen oli hyvin tärkeää, etenkin viimeisen vuoden kuluessa, kun lukeminen ei enää sujunut niin hyvin.

Kaarle "Kalle" Ervasti ehti isännöidä Antikvaarinen Kirjakauppa K.Ervastia 33 vuoden ajan. Kirjat olivat miehen rakkaus myös divarin ulkopuolella.

– Rakastan kirjoja, ei ole sellaista päivää, etten kirjaa lukisi. Kirja on ihmisen terveyttä edistävä laite, kertoi Ervasti Ylen Aikaisen haastattelussa vuosi ennen kuolemaansa.

Pienestä liikkeestä tuli monen kanta-asiakkaan olohuone, asiakashaitari ulottui katujen miehistä ministereihin. Kauppias laittoi tutuille kävijöille kirjoja syrjään, asiakkaat taas muistivat pidettyä miestä muun muassa joulun aikaan kukin ja leipomuksin.

Ervasti oli aktiivinen kulttuurin saralla monin tavoin. Mies järjesti liikkeessään muun muassa kirjallisia keskusteluja ja hän myös harjoitti jonkin aikaa kustannustoimintaa.

Tunnustuksena kirjojen ja kirjallisuuden hyväksi tehdystä työstä Kaarle Ervasti sai viime vuonna Vuoden kirjateko -palkinnon Kirjakauppaliitolta ja Suomen kustannusyhdistykseltä.