Kari Häkämies pitää yhä tiiviisti yhteyttä Kuopioon

Kuopion entinen kaupunginjohtaja Kari Häkämies seuraa Kuopion alueen kehitystä edelleen tiivisti. Lauantaina Häkämiehen Kuopioon toi esikoisromaani ”Rehelliseksi tunnettu”. Häkämies esitteli kirjaansa kauppakeskus Minnassa.

Kari Häkämies
Kari Häkämies
YLE / Sari Jormanainen

Kari Häkämies valittiin Kuopion kaupunginjohtajaksi kesällä 1998. Häkämies lähti kuitenkin kesken kaupunginjohtajuusaikansa Paavo Lipposen toisen hallituksen sisäasiainministeriksi. Kuopion kaupunginjohtajana Häkämies ehti toimia vain vajaan vuoden, mutta yhteys Kuopioon on säilynyt aina näihin päiviin saakka.

- Käyn Kuopiossa säännöllisesti. En kovin usein, mutta kaksi-kolme kertaa vuodessa kuitenkin. Minulle jäi tänne pieni kaveripiiri, joten pidän kyllä yhteyttä. Kaupunginjohtajan ajoistani on jo yli 10 vuotta, joten vääjäämättä tällainen nostalgia pyrkii pintaan. Huomaan, että minulle Kuopiossa yhä tärkeämmäksi tulevat esimerkiksi Kuopion historiaan liittyvät asiat, Häkämies kertoo.

Kuopiosta mutkien kautta Hämeenkyröön

Kari Häkämies toimi Kuopion kaupunginjohtajana vain vajaan vuoden. Asuinkaupunkina Kuopio on kuitenkin Häkämiehelle tuttu kolmelta vuodelta.

- Kaupunginjohtajan tehtävä oli erittäinen mielenkiintoinen kokemus, mutta se jäi ehdottomasti liian lyhyeksi, Kari Häkämies sanoo.

Kuopion kaupunginjohtajan tehtävistä Kari Häkämies siirtyi Lipposen toiseen hallitukseen. Ensin hän toimi sisäministeriön kansliapäällikkönä ja sen jälkeen sisäasiainministerinä. Matkan varrella Häkämies on toiminut myös muun muassa Kotkan kaupungin hallintojohtajana.

Tällä hetkellä Häkämies toimii Hämeenkyrön kunnanjohtajana. Hämeenkyrö on noin 10 000 asukkaan kunta Pirkanmaalla. Viime vuoden elokuusta alkaen tehtävässä toimineen Kari Häkämiehen mukaan on ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan eri kaupunkien tapoihin toimia.

- Olen saanut asua eri puolilla Suomea, niin siinä on huomannut, että jokaisessa paikassa nousee esille se heimonäkökulma tai päätöksentekokultturi. Niitä on mukava oppia tuntemaan.

KalPan ja KuPSin menestys seurannassa

Kuopiossa lauantaina vieraillut Kari Häkämies sanoo olevansa intohimoinen jääkiekkofani. Kuopion entinen kaupunginjohtaja seuraa myös jalkapalloa, etenkin KuPSin pelit kiinnostavat.

- Varmaan kesällä tulen vanhemman poikani kanssa tänne KuPSin pelejä katsomaan, Häkämies toteaa.

Häkämiehen suunnitelmissa oli viettää lauantai-iltakin urheilun parissa Kuopiossa. KalPa-fani uskoi kuopiolaisjoukkueen pelaavan finaaliotteluissa. Jos KalPa olisi edennyt finaaliin, olisi toinen finaaliottelu pelattu lauantaina Kuopiossa. KalPan sijoituttua neljänneksi, tämä suunnitelma kuitenkin kariutui.

- Olin aivan varma, että KalPa pelaa finaaleissa. Neljännestä sija on varmasti pettymys, mutta täytyy sanoa, että KalPa pelasi kuitenkin loistavasti, Kari Häkämies pohtii.

Esikoisdekkari kulkee politiikan kiemuroissa

Kuopion ja Hämeenkyrön kuntien johtamisen lisäksi Kari Häkämies on vaikuttanut paljon myös politiikassa. Häkämies on toiminut kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1987-1998.

Vuosina 1996-1998 hän toimi oikeusministerinä Lipposen ensimmäisessä hallituksessa. Lipposen toisessa hallituksessa vuosina 1999-2000 Häkämies toimi sisäasiainministerinä. Häkämies on toiminut myös sisäministeriön kansliapäällikkönä.

Poliittisen taustan vuoksi ei lienekään yllätys, että Häkämiehen esikoisromaani sukeltaa politiikan syövereihin. Tampereen kirjamessuilla helmikuussa julkaistu dekkari on nimeltään ”Rehelliseksi tunnettu”. Lauantaina Häkämies esitteli kirjaansa Kuopiossa.

- Sitä on hyvin vaikea selittää, miksi joku haluaa kirjoittaa kirjan. Ihmisessä on vaan semmoinen tarve tai sitten sitä ei ole, Häkämies pohtii.

Kirja ei ole realistinen kuvaus politiikasta

Häkämiehen dekkari käsittelee oikeusministerin kuolemaa. Rikoksen selvittämisen lisäksi kirjassa käsitellään muun muassa politiikkaa ja ihmissuhteita.

- Kun halusin kirjoittaa dekkarin, niin en oikeastaan edes miettinyt, että voisiko se ympäristö olla joku muu kuin se, jonka tunnen.

Vaikka Häkämiehellä on runsaasti sisäpiirin tietoa politiikasta, ei esikoiskirja pohjaudu tositapahtumiin.

- Jos politiikkaa tai asianajotoimintaa tai poliisitoimintaa kuvaisi juuri sellaisena kuin se oikeassa arjessa tapahtuu, niin luulen, että kukaan ei jaksaisi lukea sitä kahta sivua pidemmälle. Kirjan henkilöissä varmasti näkyy eri suomalaisten poliitikkojen luonteenpiirteitä ja ulkonäköäkin. Varmasti jokaisessa hahmossa on myös kirjoittajaa itseään. Missään nimessä sitä ei pidä ymmärtää niin, että kirjan pääministeri esimerkiksi olisi oikeasti pääministeri, Häkämies toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Sari Jormanainen