1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Löytyykö Kärkölän meteoriitti ikinä?

Kärkölän ilmatilan halkoi helmikuun lopulla kirkas tulipallo. Meteoriitiksi osoittautuneen avaruusmatkaajan uskotaan tipahtaneen Kärkölään, Riihimäki-Lahti -radan varteen. Löytyykö avaruuskivi koskaan?

Kärkölään uskotaan tippuneen meteoriitin helmikuussa 2010. Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen lähti etsimään lumien sulettua. Kuvan kivi ei liity tapaukseen. Kuva: YLE/ Vihtori Koskinen

Tähtitieteilijät ovat kyenneet määrittämään Kärkölään pudonneen avaruuskiven lentoreitin melko tarkkaan, mutta Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen vertaa meteoriitin löytymismahdollisuuksia neulan löytämiseen heinäsuovasta.

- Suomesta on viimeisen kahdensadan vuoden aikana löydetty kolmetoista meteoriittia, joten varsin epätodennäköistä sen löytäminen on, toteaa Marko Kämäräinen.

- Maapallon ilmakehään tulee joka päivä noin viisikymmentä tonnia meteoreja. Suurin osa niistä palaa ilmakehässä, joten hyvin vähän sieltä tulee mitään maanpinnalle, hän jatkaa.

Meteoriitin löytämistä ei myöskään helpota se, että kivi on melko pienio. Kämäräinen aprikoi meteorin olleen jalkapallon kokoinen osuessaan ilmakehään, mutta palaessaan kirkkaana tulipallona se on kutistunut noin sadan gramman painoiseksi.

Sata grammaa mustunutta kiveä

Helmikuussa Kärkölän taivaalla nähdyn meteoriitin etsiminen sydäntalvella, puolen metrin hangessa on haastavaa. Lumet ovat sulaneet, joten etsiminen on helpompaa.

- Se on tumma kivenkappale, jossa palamiskuori näkyy todennäköisesti, sillä tavalla, että siinä on sellaisia juovia, joita siihen on tullut ilmakehästä tullessaan. Todennäköisesti se ei ole rösöinen, koska terävät kulmat ovat sulaneet kuumuudessa pois, antaa Marko Kämäräinen vinkeiksi meteoriitin etsimiselle.

Neulan voi löytää heinäsuovasta metallinpaljastimella

Tähtiharrastaja Kämäräisen mukaan meteoriitit ovat yleisimmin kiveä ja rautaa, joten teknologiasta voisi olla suuri apu avaruuskiveä etsiessä.

- Metallintunnistin voisi olla hyvä apuväline, koska meteoriitissa on todennäköisesti rautaa seassa. Jos sen sattuisi löytämään, niin se on todennäköisesti myös magneettinen, joten kompassin neula voi auttaa myös tunnistamisessa, valaisee Marko Kämäräinen.

- Se olisi haaveiden täyttymys löytää meteoriitti. Todennäköistä se ei ole, mutta kyllä se olisi haaveiden täyttymys.