Kreikan erottaminen eurosta periaatteessa mahdollista

EU:n on nyt pystyttävä päättämään, missä vaiheessa Kreikasta mahdollisesti muihinkin euromaihin leviävään talouskriisiin puututaan, YLE Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta sanoo. Yhdeksi rankaksi mutta periaatteessa mahdolliseksi vaihtoehdoksi hän mainitsee Kreikan erottamisen euroalueesta.

talous

Kun Kreikka ei ole itse tehnyt päätöksiä hyvän sään aikana eikä heitä ole siihen pakotettu, joudutaan Puttosen mukaan menemään kovemman kautta.

- Jossain vaiheessa OECD:n viranomaiset vertasivat kriisiä Ebola-virukseen. Jos Ebola iskee ihmiseen, jalka pitää amputoida pois. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Kreikka otettaisiin pois eurosta. Kukaan ei vain osaa sanoa, mitä tämä tarkoittaisi Kreikan ja muiden eurovaltioiden kannalta jatkossa, Puttonen sanoo.

Tilanne on testi EU:n päätöksenteolle, kun lainapäätökset on tehtävä jokaisessa maassa erikseen. Todelliseen testiin joutuu nyt myös yhteinen valuutta.

- Etelä-Euroopan maat ovat nautiskelleet alhaisista euroalueen koroista ja eläneet löysästi. Heitä ei ole pakotettu ruotuun, kun ei ole ollut pakkoa, Puttonen sanoo ja viittaa siihen, ettei euroalueen pääsykriteereihin kuuluneeseen velkaisuuteen ole puututtu.

Kreikan katastrofaalinen taloustilanne voi aiheuttaa dominoilmiön, jossa seuraavana olisivat vaarassa kaatua muut velkaantuneet euromaat, kuten Portugali ja Espanja.

- Portugalikin on kohtuullisen pieni maa, mutta sitten spekuloitaisiin seuraavilla mailla. Seuraavana olisivat Espanja, Italia ja jossain vaiheessa velkaantuneiden maiden listalla olisi Iso-Britannia.

Puttonen ei näe muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa Kreikka kuntoon. Se taas tulee kalliiksi muille eurovaltioille. Keskeisessä roolissa on Saksa, jota Puttonen vertaa Euroopan pankiksi.

- Nyt katsotaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suuntaan, että miten hän hoitaa tämän asian. Jossain vaiheessa pitää tehdä päätös, missä vaiheessa tämä pistetään poikki.

Lähteet: YLE Uutiset