Kreikan mukana uppoava Espanja liian suuri pelastettavaksi

Kreikasta alkanut Euroopan talousmyllerrys paheni keskiviikkona, kun luokituslaitos Standard & Poor's alensi Espanjan lainojen luottokelpoisuutta. Jos Espanja joutuu Kreikan veroiseen talouskaaokseen, olisi se analyytikoiden mielestä liian suuri talous muiden EU-maiden pelastettavaksi.

talous
Nainen pitelee päätään epätoivoisen näköisenä Madridin lentoasemalla
Junajo Martin / EPA

S&P alensi Espanjan lainojen luokituksen tasolta AA+ tasolle AA. Laitos toteaa samalla, että näkymät ovat negatiiviset, eli luokitusta voidaan joutua alentamaan edelleen.

Luokituslaitokset alensivat tiistaina myös Kreikan ja Portugalin luokituksia. Kreikka joutui roskalainaluokkaan.

Lainarahan kallistuminen merkitsee sitä, että euromaiden on yhdessä muiden rahoittajien kanssa kiirehdittävä Kreikan tukemista. Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja Dominique Strauss-Kahn ja Euroopan keskuspankin johtaja Jean-Claude Trichet matkustivat keskiviikkona Berliiniin vauhdittamaan neuvotteluja Kreikalle annettavasta tuesta, jonka suuruus olisi näillä näkymin 45 miljardia euroa.

Euroopan suurin talous Saksa on Kreikan avun avainasemassa. Rahan syytäminen kreikkalaisille ei kuitenkaan ole poliittisella tasolla helppoa. Saksassa halutaankin Kreikan avulle ankarat ehdot.

Avustamisella on kiire siksi, että Kreikalla erääntyy toukokuun 19. päivä usean miljardin ulkomaanlaina, jota maa ei tällä hetkellä kykene maksamaan. Avustajamaiden tulisi ennen tätä runnoa avustuspaketti läpi parlamenteissaan. Saksalta odotetaan esimerkkiä.

Jos Kreikka ei kykene hoitamaan lainaansa eikä saa apua, romahtaisi sen viimeinenkin luotettavuus ja samalla myös luotamus euroalueen kykyyn yhteisesti selvitä ongelmistaan.

Lähteet: AP, AFP