Hyppää sisältöön

Metsureiden ulkotyölisä ja muut Kreikan budjetin erikoisuudet

Kreikan valtion palveluksessa olevat metsurit voivat saada palkanlisää, koska he joutuvat työskentelemään ulkosalla. Uutistoimisto Reuters on koonnut uskomattomia yksityiskohtia, jotka selittävät vastaansanomattomasti Kreikan valtion kulujen paisumista.

Virkamiehille on tarjolla monenlaisia palkanlisiä. Niitä saa esimerkiksi, jos saapuu töihin ajoissa, käyttää tietokonetta tai osaa vierasta kieltä.

Virkamiehet saavat yleensä vuodessa 14 kuukauden palkan. Pääsiäisenä ja kesällä saa ylimääräisen puolen kuun palkan, joulun alla koko kuukauden.

Laki käytännössä estää virkamiesten irtisanomisen. Samalla he voivat jäädä eläkkeelle jo alle 50-vuotiaina.

Erityinen etuus on myönnetty virkamiesten naimattomille tai eronneille tyttärille. Virkamiehen kuollessa tyttäret saavat jatkaa hänen eläkkeensä nostamista. Tätä etuisuutta nauttii Kreikassa 40 000 naista ja se maksaa valtiolle 550 miljoonaa euroa vuodessa.

Järvikomitean järvi kuivui 30-luvulla

Kreikan valtiollinen lentoyhtiö Olympic Airways oli tappiollinen vuosikymmeniä. Valtio korvasi yhtiön tappiot. EU vaati kauan valtiontuen lopettamista, sillä tukea saamattomat yksityiset yhtiöt lensivät samoja lentoreittejä, mutta halvemmalla. Olympic myytiin lopulta vuonna 2008, kun valtio korvasi työntekijöille avokätisesti irtisanomiset tai antoi heille muuta työtä.

Kreikkalainen erikoisuus ovat erilaiset valtionkomiteat, joita perustetaan monenlaisiin tarkoituksiin. Usein komitean tarkoitus tosin jää hämärän peittoon. Komiteat työllistävät 10 000 ihmistä ja maksavat valtiolle 220 miljoonaa euroa vuodessa.

Esimerkkinä Reuters mainitsee komitean, jonka tehtävä on hoitaa Kopaisjärveä. Järvi tosin kuivui jo 1930-luvulla.

Kreikan armeija on oma rahanreikänsä. Kreikka käyttää kuusi prosenttia bruttokansantuotteestaan asevoimiinsa, mikä on selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Perusteena on arkkivihollinen Turkki, jonka hyökkäykseen varaudutaan. Turkki tosin on Kreikan Nato-kumppani.

Kreikan puolustusministeriö käyttää 80 prosenttia asemenoista hallintoon ja armeijan henkilöstön palkkoihin.

.
.