1. yle.fi
  2. Uutiset

Lepakkotutka paljastaa uutta lentävistä nisäkkäistä

Lepakot ovat yksi Suomen yleisimmistä nisäkkäistä. Niiden liikkeistä tiedetään kuitenkin vähän. Asikkalan Pulkkilanharjulle asennettu lepakkotutka paljastaa öisistä lentäjistä uutta tietoa.

luonto
Lepakkodetektori eli lepakkotutka luotaa Asikkalan Pulkkilanharjua kirjaten lepakoiden liikkeitä muistiin.Timo Metsänen

Lepakkotutkijat ovat yrittäneet kartoittaa lentävien nisäkkäiden liikkeitä viime vuosina, mutta vielä öiset saalistajat ovat pysyneet mysteerinä.

Lahtelainen luontokartoittaja Timo Metsänen toivoo Asikkalan Pulkkilanharjulle asennettavan lepakkodetektorin eli yliäänitunnistimen raottavan mystisten eläinten liikkeitä ja paljastavan muun muassa kuinka paljon lepakoita muuttaa syksyllä lintujen tapaan lämpimämpiin maihin.

- Detektori sidotaan puoliväliin korkeaa mäntyä ja jätetään sinne raksuttamaan kesästä syksyyn. Lepakoita ei ole juurikaan tutkittu täällä sisämaassa, joten lepakoista saatu tieto on ihan uutta, valaisee Timo Metsänen.

- Laite toimii niin, että se tekee kuvatiedoston lepakon äänistä muistikortille. Detektori havaitsee lepakoiden päästämät yliäänet ja nauhoitus käynnistyy. Ääniä tutkimalla pystyy katsomaan, mitä lajeja on liikkunut, Metsänen jatkaa.

Lepakkotutka löysi pikkulepakon

Asikkalan Pulkkilanharjun on tiedetty olevan tärkeä väylä muuttolinnuille. Syksyisin tuhannet linnut matkaavat harjun yli lämpimämpiin oloihin. Timo Metsänen uskoo lepakoiden käyttäytyvän samoin tavoin.

- Jos tästä menee lintujakin, niin miksi ei menisi myös lepakoita. Viime vuonna testasin asiaa detektorilla. Lepakkohavaintoja oli niin paljon, että näin sen täytyy olla, toteaa Metsänen.

- Laitteen muistiin kirjautui yli 2500 havaintoa. Viime vuoden havainnoista löytyi myös maakunnalle täysin uusi lepakkolaji, pikkulepakko, hän jatkaa.

Suomessa on havaittu tähän mennessä 13 lepakkolajia. Osa lajeista on uhanalaisia. Harvinaisempien lajien suojelemiseksi tutkimustietoa on välttämätöntä kerätä.

- Uhanalaisia lajeja on mahdoton suojella, jos niistä ei tiedetä mitään, tiivistää Timo Metsänen.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen

Lue seuraavaksi