1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päivätanssit

Päivätansseissa ei räyhätä

Rauhalahti elvytti päivätanssiperinteen uudelleen. Työnkulmalla vakiojoukko jatkaa tiistaisin.

Päivätanssit
Helena Kivi ja Keijo Piirainen tulivat Rauhalahteen Kuhmosta saakka.
Helena Kivi ja Keijo Piirainen tulivat Rauhalahteen Kuhmosta saakka.YLE / Anu Pöntinen

Kello 14 ulkona vihmoo räntää ja kylmä viima käy päin kasvoja. Vaan täällä sisällä tunnelma on jo hyvässä nousussa. Olemme päivätansseissa Kylpylähotelli Rauhalahdessa.

- Päätimme elvyttää vanhan perinteen ja kokeilla kuinka väki löytää tänne päivällä, Rauhalahden ravintolapäällikkö Juha Tirkkonen kertoo.

Ja löytäähän se. Helena Kivi ja Keijo Piirainen ovat tulleet tansseihin Kuhmosta saakka.

- Yhdistimme tanssit kylpyläreissuun. Tämä on hyvä tapa rentoutua, Piirainen kertoo.

Pariskunta tanssii mielellään, oli paikka mikä tahansa. Onpa tanssit pistetty pystyyn kotonakin. Mutta kun lähdetään ulos tanssimaan, laitetaan vähän parempaa päälle ja käydään saunassa.

- Mutta monesti on paita märkänä, ja taas joutuu paidan vaihdolle, Piirainen nauraa.

Myös maaninkalainen Hilkka Nieminen on tullut päivätansseihin suoraan hotellihuoneestaan.

- Hyvältä vaikuttaa. Miehet ovat ehkä vähän ujoja mutta onneksi heitä voi hakea myös itse, Nieminen vinkkaa.

Työnkulma kokoaa eläkeläiset

Kuopiossa päivätansseja on järjestetty vuosikymmenten ajan. Legendaarinen Työnkulma on ollut tanssien pitopaikkana yhtäjaksoisesti viimeisen 16 vuoden ajan.

Tansseja järjestävän Kuopion Varhaiseläkkeen saajat KVES ry:n tanssivastaava Eino Jääskeläisen mukaan suurin ero ilta- ja päivätanssien välillä on käyttäytymisessä.

- Koskaan meidän historiamme aikana ei ole tarvinnut poistaa ketään paikalta huonon käytöksen vuoksi. Tänne ei tulla kaljamukin ääreen istumaan vaan tanssimaan, Jääskeläinen selvittää.

Noin 200 henkeä joka tiistai kokoavat Työnkulman päivätanssit ovat aina alkoholittomia. Jos jollakulla oma pullo on sattunut mukaan, se jätetään suosiolla narikkaan.

Varatanssittajat avuksi

Työnkulman päivätansseihin tullaan usein parin kanssa. Mutta yksinäisiäkin paikalla on, ja iäkkäässä väessä luonnollinen poistuma muuttaa jatkuvasti asetelmia.

Naisia paikalla on yleensä hienoinen enemmistö. Ratkaisuksi sukupuolten epätasapainoon järjestäjät ovat suunnitelleet varakavaljeereja, jotka tanssittaisivat ilman paria paikalle tulevia naisia.

- Mutta ei siis mitään etelänmaan gigolohommaa, vaan ihan tällaista omaehtoista palvelua yleisön pyynnöstä, Jääskeläinen rauhoittelee.

Romanssejakin päivätansseissa syntyy. Mutta tärkeintä on itse tanssi.

- Tanssi on varmasti yksi parhaista koko vartaloa muokkaavasta liikuntamuodoista. Tämä on parasta sairauksien ennaltaehkäisyä, Eino Jääskeläinen päättää.

Tänään 29.4. vietetään Kansainvälistä tanssin päivää

Lähteet: Yle Savo / Anu Pöntinen

Lue seuraavaksi