1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Opiskelijoiden vappu käynnistyi hyisellä kasteella

Vapunvietto on käynnistynyt perinteisesti metsäylioppilaiden forstikasteella Joensuun Ilosaaressa. Ensimmäisenä Pielisjokeen sai kunnian astella supermieheksi pukeutunut Salla Rantanen.

vappu
YLE / Janne Ahjopalo

- Kylmää, mä en tunne mun jäseniä. No, talviturkki on heitetty, sitä ei tarvitse miettiä enempää, Rantanen hytisi joesta noustuaan.

Kasteen jälkeen opiskelijat suuntaavat saunaan, jonka jälkeen fuksit saavat haalarit ensimmäistä kertaa päälleen. Rantaselle opiskelijavappu joensuulaiseen tyyliin on ensimmäinen.

- Muutin tänne Hangosta opiskelemaan, enkä tuntenut täältä ketään. Joensuu on tosi kiva kaupunki ja täällä on paljon mukavia ihmisiä, Rantanen kehui.

Myös kurssikaveri Mikko Kukkonen on vapunvieton alkuun tyytyväinen.

- Vesi oli kylmää, mutta loistavalta tuntuu. Vappu jatkuu aika kosteana, kuten alkoikin.

Forstikasteen seremoniamestarina toimineen 27. vuosikurssin isännän Esa Laineen mukaan vappu on metsäopiskelijoille vuoden ykkösjuhla, jota juhlitaan 3-4 päivää. Forstikastettakin on harrastettu jollain tasolla jo 28 vuotta. Kylmässä joessa uitetuille fukseille on Laineen mukaan varattu monenlaista lämmikettä.

- Sisäinen villapaita on huomioitu snapsien muodossa. Ja kun fuksit ovat vetäneet haalarit päälleen, kokoonnumme juomaan kulaukset samppanjaa sen kunniaksi, että heidät on virallisesti hyväksytty haalarikansan joukkoon, Laine kertoo.

Metsäylioppilaisen forstikaste houkutteli Ilosaaren laguunille opiskelijoiden lisäksi myös muuta yleisöä. Joensuulainen Sami Tissari oli perheineen seuraamassa tapahtumaa jo toista kertaa.

- Jäähilettä on ja hassuja pukuja. Tässähän nämä ainekset ovat, Tissari kiteytti.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi