Boliden teki tehdaskaupat

Boliden on ostanut Kemiralta Kokkolassa sijaitsevan rikkihappotehtaan. Samalla tehtaan noin 20 hengen henkilökunta siirtyy Boliden Kokkolan palvelukseen. Kauppa tulee voimaan lauantaina 1.5.2010. Kauppahintaa ei kerrota julkisuuteen.

talous
Prosessimies Jari Kangas rikkihappotehtaan valvomossa Kokkolassa
Prosessimies Jari Kangas rikkihappotehtaan valvomossa Kokkolassa.YLE / Esa Koskimaa

Kaupan myötä Boliden luopuu suunnitelmista rakentaa uusi rikkihappotehdas. Boliden pystyy liittämään rikkihapon tuotannon osaksi sinkkitehtaan toimintaa ja ohjaamaan koko prosessin kulkua. Kaupan mukana rikkihappotehtaan voimassa olevat sopimukset, käyttöomaisuus ja maa-alueet siirtyvät Bolidenille.

Rikkihappotehtaan tuotantokapasiteetti on noin 300 000 tonnia vuodessa. Suurin osa tehtaan tuotannosta myydään Kokkolan Suurteollisuusalueella toimiville yrityksille. Rikkihappoa toimitetaan myös muille teollisuuslaitoksille Suomessa.

Merkittävä rikkihapon tuottaja

Sinkin tuotannon sivutuotteena muodostuu rikkidioksidikaasua, joka jalostetaan rikkihapoksi. Tähän saakka Boliden Kokkola on myynyt rikkidioksidikaasun Kemiran rikkihappotehtaalle, joka on jalostanut kaasun rikkihapoksi.

Boliden-konserni on merkittävä rikkihapon tuottaja. Konsernilla on rikkihappotehtaat Kokkolan lisäksi myös Oddan sinkkitehtaalla sekä Harjavallan ja Rönnskärin kuparisulatoilla. Vuonna 2009 Boliden tuotti yhteensä 1,1 miljoonaa tonnia rikkihappoa.

Rikkihappoa käytetään muun muassa lannoite-, sellu- ja kaivosteollisuudessa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa