1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Tämän päivän työväenlaulu voi olla vaikka rapmusiikkia

Kaikki muistavat ne vanhat kunnon työväenlaulut, jotka nostivat kuuntelijoiden karvat pystyyn - joko innosta, tai inhosta, mutta kylmäksi ne eivät jättäneet ketään. Maailma on kuitenkin muuttunut ja tämän päivän työväenlaulu voisi olla aivan jotain muuta.

viihde
YLE

Vanhoissa työväenlauluissa kuului aatteen palo, vastakkain asettelu ja luokkayhteiskunnan vaikutus. Minkälaisia teemoja uudet työväenlaulut voisivat sisältää?

- Nyt voidaan tietysti kyseenalaistaa se, onko koko työväenluokkaa olemassa enää sellaisena, kuin vaikka 40 vuotta sitten, sillä työväestö ei enää ole sama kuin köyhälistö ja siksi voitaisiin pikemminkin puhua yhteiskunnallisista tai osallistuvista lauluista, jolloin esiin saattaisivat nousta esimerkiksi syrjäytyneet, jotka ovat 2000-luvun köyhälistöä, pohtii lahtelainen lauluntekijä Rauli Nordberg.

Onko aika siis ajanut työväenlaulujen ohi?

- Tietyssä mielessä kyllä. Ennen ajateltiin vaikka pomoista ja herroista siten, että mikä on sulle, on multa pois. Nykyään on jo oivallettu se, että yhteen hiileen puhaltamalla kaikki saavat vähän enemmän. Jos tuloeroista puhutaan, niin kyllä esimerkiksi ahtaajien palkat, jotka julkistettiin lakon aikana, kertovat sen, ettei kyse ole mistään alipalkatusta ja riistetystä ryhmästä, sivaltaa Nordberg.

USA ei enää ole kaiken pahan alku ja juuri

Vanhoissa työväenlauluissa elettiin vielä voimakasta maailmanpolitiikan vastakkain asettelun aikaa. Tämäkin teema lienee väljähtynyt?

- Silloin nimen omaan työväestön piirissä ajateltiin, että Neuvostoliitto ja rauhanaate olivat lähellä toisiaan. Historia on kuitenkin osoittanut, ettei se ihan niinkään ollut.

- Jos ajatellaan sosialistisia diktatuureja tällä hetkellä, niin tuskinpa kukaan samaistaa Pohjois-Koreaa vapauteen, veljeyteen, tasa-arvoon ja rauhaan, vaan asiat ovat kääntyneet päälaelleen. Se harhakuva, joka meillä hipeillä oli kommunismin ja rauhan yhteydestä ei todellakaan näytä toteutuneen, tuumii Nordberg.

Onko hippiaikojen aatteista mikään tällä hetkellä ajankohtainen?

- Kyllä rauhanaate on edelleen ajankohtainen, mutta nykyään sitä ei kuitenkaan voi yhdistää mihinkään yksittäiseen valtioon tai poliittiseen järjestelmään.

Sanat ensin, musiikki sitten

Työväenlauluista on monelle jäänyt mieleen tietynlaiset melodiat, sovitukset ja esitystapa. Minkälainen musiikki sopisi uusiin työväen lauluihin?

- Minä irrottaisin musiikin erikseen, sillä kyllä tekstin sisältö on tässä olennainen asia. Mielestäni uusia työväenlauluja voisi esittää millä tahansa musiikkityylillä - jos otetaan vaikka rap-musiikki, niin eiköhän siellä esitetä kaikkein rankinta yhteiskuntakritiikkiä, muistuttaa Nordberg.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi