SDP:n luopujat

Vaalit 2011

Matti Ahde (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja 1970 - 1990, 2003 - Oulun vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1945, sähköasentaja Oulusta.

- Kauhistuin, kun silmäilin passiani ja syntymäajankohtaa. Niin kauan kun itse ymmärtää avata ulko-oven, on voiton puolella, naureskelee Matti Ahde, joka valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten. Ahteen mielestä kansanedustajan työn luonne on muuttunut. Miten, sitä hän ei halua tarkemmin määrittää.

- Maailma on muuttunut ja se on heijastunut tähän työpaikkaan. Vaikka yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat edelleen, pitäisi olla sataprosenttinen intohimo tähän työhön.

Ahde haluaa nyt aikaa muistelmien tekoon.

- Etsin isolle materiaalille kirjoittajaa ja aion olla siinä tiiviisti mukana.

Vaalirahoituskeskustelu ei ole vaikuttanut Ahteen päätökseen luopua eduskunnasta. Hän epäilee, että jupakka vähentää tulevien vaalikampanjoiden rahoitusta.

- Luulen, että fiksut yritykset ja yrittäjät ovat entistä varovaisempia ja tarkempia siinä mitä varoja halutaan käyttää kansanaedustajien vaalin tukemiseen. Uskon tämän vähentävän vaalirahoitusta. Vaara on siinä, että ehdokkaaksi lähtevät erityisesti ne, joilla on omaa varallisuutta. Toisaalta rahankäyttö mielestäni on ryöstäytynyt käsistä, joten on vain terveellistä jos kampanjat supistuvat.

Reijo Kallio (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja vuodesta 1995 - 1999 Turun läänin pohjoisesta vaalipiiristä,1999 - Satakunnan vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1951, valtiotieteiden kandidaatti Kankaanpäästä.

Neljättä kauttaan eduskunnassa istuva Reijo Kallio ei löydä enää itsestään kipinää ja paloa kansanedustajan työhön.

- Politiikan arvostuksen lasku ja vaalirahoitusskandaali ovat omalta osaltaan tätä paloa laskeneet. Tuntuu, että olemme sellainen joukko, jonka päälle voi kaataa mitä tahansa.

Kallion mielestä myös poliitikkojen on syytä katsoa peiliin. Hän arvelee vaalirahakohun vaikuttavan tulevien kampanjoiden rahoitukseen.

- Ymmärtääkseni monet yritykset ovat linjanneet, etteivät osallistu vaalirahoitukseen mitenkään. Kampanjoinnissa tarvitaan yhä enemmän omaa rahaa, joka vaikuttaa siihen ketkä lähtevät mukaan. Kuka uskaltaa itse lainoittaa kampanjaansa sillä riskillä, että kaikki menee hukkaan?.

Kaikesta huolimatta Kallio sanoo pitävänsä eduskuntaa erinomaisena työpaikkana, jossa on asiansa osaava virkamieskunta.

Antti Kalliomäki (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja vuodesta 1983 Uudenmaan vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1947, voimistelunopettaja Nurmijärveltä.

Ennen kansanedustajakauttaan Kalliomäki oli maailmanluokan seiväshyppääjä, olympiahopeaa Montrealista vuonna 1976. Katso lisää YLEn Elävästä arkistosta.

Kalliomäki kokee, että urakka poliitikkona on täytetty ja hän voi hyvällä mielellä luopua.

- Politiikan tasapainoinen tekeminen vaatii intohimoa ja suhteellisuudentajua. Urakka, mukaanlukien kuusitoista vuotta ryhmäpuheenjohtajana tai ministerinä, on tehty, intohimoa ei löydy.

- Ikä ei ole syy luopua. Eikä vaalirahakohu. Olen aina mennyt pienellä budjetilla läpi [vuonna 2007 vajaa 25 000 euroa].

Kalliomäki oli valtiovarainministerinä merkittävässä roolissa, kun edellinen hallitus esitti varallisuusveroa poistettavaksi osana tuloratkaisua vuoden 2004 lopulla. Varallisuusveron poistoa on arveltu yhdeksi syyksi SDP:n vaalitappioon vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

- Varallisuusveron poiston merkitystä SDP:n vaalitulokseen on tulkittu väärin. Sen käsittelyn aikana puolueen kannatus oli korkeimmillaan. Laajempi peruste on varallisuusveron poistamisen liittyminen optio- ja oikeudenmukaisuuskeskusteluun.

Marjaana Koskinen (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja vuodesta 1995 - 1999 Turun läänin eteläisestä vaalipiiristä, 1999 - Varsinais-Suomen vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1962, sosiaalityöntekijä Naantalista.

Lauri Kähkönen (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustajavuodesta 1999 Pohjois-Karjalan vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1947, lukion rehtori Lieksasta.

Kähkösen mukaan hänelle on kertynyt ikä- ja työvuosia jo sen verran, että hän haluaa olla enemmän yhdessä läheistensä kanssa.

- Toivottavasti päätökseni myös tasoittaa tietä eduskuntaan jollekin nuoremmalle ehdokkaalle.

Politiikkaa Kähkönen ei jätä. Hän aikoo jatkaa Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Reijo Laitinen (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja vuodesta 1991 - 1999 Keski-Suomen läänin vaalipiiristä, 1999 - Keski-Suomen vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1950, koneistaja Jyväskylästä.

Tero Rönni (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja vuodesta 1999 Pirkanmaan vaalipiiristä, syntynyt vuonna 1954, autonkuljettaja Mänttä-Vilppulasta.

Satu Taiveaho (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja vuodesta 2003, syntynyt vuonna 1976, yhteiskuntatieteiden maisteri Hämeenlinnasta.

Lähteet: YLE Uutiset