Timo Jurkka: Vapauttakaa kansa tuulipukuihin - antaa suhista vaan

Salattuissa elämissä näyttelevä Timo Jurkka perheineen päätti karistaa Helsingin tomut jaloistaan. Perhe päättyikin tukevasti maalle, ja se näkyy Timo Jurkasta. Ei tarvitse aina miettiä mitä päällensä pukee ja se vasta on vapauttavaa.

Loppi
Näyttelijä Timo Jurkka
Näyttelijä Timo Jurkka asuaa nykyään Lopella ja rakentaa taloa.YLE / Tiina Kokko

Maalla voi vapaasti kulkea tuulipuvussa, eikä kukaan sitä kummeksu, mutta eivät Jurkat siksi muuttaneet Kanta-Hämeeseen Lopelle. Eikä myöskään siksi, että Helsinki olisi alkanut puuduttaa.

- Ei, Helsinki on hieno paikka. Ei sinne hyydy.

Taustalla on melko perinteinen tarina.

- Tapaat naisen baarissa ja sitten vuoden kuluttua on pulla uunissa. Tulee yksi skidi ja sitten tulee toinen ja tila käy ahtaaksi. Sitten tuli tää hullu ajatus, että lähetään rakentaa taloa.

Ja koska maa on kallista pääkaupunkiseudulla, piti tonttia lähteä etsimään kauempaa. Niinpä Jurkat päätyivät Lopelle, vaikka isännällä itsellään ei suoraan sanottuna ollut tietoakaan, missä sellainen paikkakunta on.

- Siis sanakin oli täysin outo. Mä luulin, että se oli Lapissa.

No, Kanta-Hämeeseen perhe kuitenkin päättyi ja oma talo on rakenteilla hyvää vauhtia.

Sopeutumista sählyn ja lätkän avulla

Kovin tutuksi Lopen seutu ei vielä ole ehtinyt tulla, sillä aika on kulunut rakentaessa ja töissä. Toisaalta paikalliset salibandy- ja lätkäjoukkueet ovat tulleet Timo Jurkalle tutuksi. Enduroakin näyttelijä on päässyt testaamaan.

Rullaluistelua ja pyöräilyä Jurkka ei ole tohtinut Lopella harrastaa, sillä suuret rekat liikkuvat Lopen maisemissa siihen tahtiin, ettei pienen ihmisen kannata sekaan mennä.

Hämäläisyys Timo Jurkalle on tuttua seitsemän Tampereen vuoden jälkeen. Hämäläiset ovat mukavia ihmisiä, sanoo Jurkka.

Toisaalta ihmisten käytös helposti muuttuu, kun he ovat tekemisissä julkisuudesta tutun henkilön kanssa.

- Kun mä oon niin kun apina. Ja aina kun sä oot apina ja julkkis, niin ihmiset ei suhtaudu suhun normaalisti. Sä huomaat heti, että ne tunnistaa ja silloin ihmisten käytös muuttuu. Ihmiset ovat joko liian ystävällisiä tai ne saattaa olla liian tylyjä.

Tästä johtuen Jurkan mukaan on joskus vaikeata sanoa millaisia ihmiset milläkin seudulla ovat. Lopella hän on kuitenkin viihtynyt hyvin. Sählyssä ja lätkässä ei puhuta siitä, mitä seuraavaksi on Salatuissa elämissä tulossa.

- Siellä mä olen saanut olla ihan mä.

Naapuriapukin on tullut tutuksi taloprojektin myötä. Timon on yllättänyt myös se, kuinka paljon helpompaa virastossa asioiminen voi pienellä paikkakunnalla olla. Se on ollut nopeaa, mutkatonta ja henkilökohtaista.

Tukevasti maalla Lopella

Silti maalaisuus on vielä se juttu, joka ei Timo Jurkalle ole toistaiseksi vielä auennut. Espoolaislähtöisenä hän kuitenkin pitää itseään kaupunkilaispoikana.

Mutta jotain maalaisilma on jo saanut aikaan.

- Nykyään mä en välitä mitä mun päälläni on. Siis kaikkein hirveimmät retkut niin kun ihan sama. Tietysti raksalla, mulla on maalisii vehkeitä ja kaikkee lumppui jä rättii mitä suurin piirtein päällä pysyy.

- Se on tosi vapauttavaa. Vapauttakaa Suomen kansa tuulipukuihin. Antaa suhista vaan!

Liikkuminen kaupungilla kotiretkuissa voi kuitenkin tuntua hieman nololta vaikkapa Helsingin Stockmannilla, jos sattuu katsahtamaan peiliin. Lopelle Timo Jurkka on kuitenkin alkanut juurtua, eikä halua muuttaa sieltä pois pitkään aikaan, vaikka entistä sosiaalista elämää onkin välillä ikävä.

Lähteet: YLE Häme